Tri najbolje metode vježbanja!

Fitness Novosti

metode treninga

Tri najbolje metode vježbanja!

Imati par metoda vježbanja u svom arsenalu nikad nije loša ideja. One nam pomažu da naš trening ima nekog smisla, te da lakše pratimo napredak iz treninga u trening. Postoji mnogo izbora, ali u ovom članku ću predstaviti tri osobno najbolje, najdraže, te najzanimljivije metode.

 

  1. Reverse Pyramid Training:

Reverse pyramid training, ili takozvana obrnuta piramida, je prioritet mog treninga već niz godina. Ova metoda je drastično pomogla u napretku što se tiče mišićne mase i snage. Što je posebno kod ove metode? Jedna od najčešće korištenih metoda jest standardna piramida gdje svaku seriju dižemo opterećenje, te se spuštamo u broju ponavljanja.

metode treninga

Primjer:

1# set – 20 kg × 12 ponavljanja
2# set – 30 kg × 10 ponavljanja
3# set – 40 kg × 8 ponavljanja
4# set – 50 kg × 6 ponavljanja  

Dok je obrnuta piramida, kako i sam naziv govori, obrnuti sistem. Svaku seriju dižemo broj ponavljanja, te spuštamo opterećenje.  

Primjer:

1# set – 50 kg × 6 ponavljanja
2# set – 40 kg × 8 ponavljanja
3# set – 30 kg × 10 ponavljanja
4# set – 20 kg × 12 ponavljanja  

Razlog zbog čega zaista mislim da je obrnuta piramida efektivnija u bildanju mišića i snage je ponajviše taj što najteži set (nakon zagrijavanja) odrađujemo dok imamo najviše energije i nismo “istrošeni” od prethodno izvođenih serija. Sa ovom metodom imamo puno veće šanse i predispozicije za postići novi osobni rekord na određenoj vježbi. Uz to, kada se stavimo u poziciju gdje je naše tijelo prisiljeno odmah napasti veliku kilažu, svaka serija nakon toga, sa manjom kilažom, psihički stvara varku da je lakša nego što zapravo jest, što nam odmah daje veće šanse da napravimo više ponavljanja nego što bismo napravili da smo odmah počeli sa tim opterećenjem. Zaista preporučujem da iskusite ovu metodu, te Vam obećajem da će biti od velike koristi u procesu rasta i jačanja Vašeg tijela.  

 

  1. Rest Pause Training:

Metoda zaslužna za vrhunski pump u što kraćem vremenu. Izvodi se tako da na određenoj vježbi izvedemo visoki broj ponavljanja do otkaza, odložimo opterećenje, odmorimo 10-30 sekundi, napadnemo istu kilažu do otkaza, te ponovimo proces 4 puta.

metode treninga

Primjer:

Activation set – 15 kg × 15 ponavljanja
*odmor 10-30 sec
1# mini-set – 15 kg × 8 ponavljanja
*odmor 10-30 sec
2# mini-set – 15 kg × 6 ponavljanja
*odmor 10-30 sec
3# mini-set – 15 kg × 5 ponavljanja
*odmor 10-30 sec
4# mini-set – 15 kg × 5 ponavljanja  

Ovu metodu preporučujem kao finisher pri kraju treninga, te je implementirati najčešće na izolacijskim vježbama, te na skupinama mišića koje vrlo teško svjesno aktiviramo!  

 

  1. Super-sets:

Time-friendly metoda! Super-set jest izvođenje dvije različite vježbe jednu za drugom sa što kraćim odmoru između istih.  

Primjer: Biceps pregib – 10 ponavljanja

metode treninga

*odmah nakon* Triceps ekstenzija – 10 ponavljanja

metode treninga

Ova metoda ponajviše pomaže u situacijama gdje nemamo puno vremena na raspolaganju, te iskorištavamo vrijeme koje imamo sa što većim intezitetom i sa što manjim odmorima između serija i vježbi. Najčešće se koristi za pogađanje suprotnih mišićnih skupina poput bicepsa i tricepsa iz razloga što, dok odrađujemo vježbu za biceps, triceps se odmara, te dok odrađujemo vježbu za triceps, biceps odmara. Iskoristite ju u slučaju nedostatka vremena!

Na kraju krajeva, najbitnije jest naći metodu i stil treninga u kojemu vidimo postepeni napredak, te da na barem malo zabavniji način izdržimo kroz cijeli trening. Eksperimentirajte, odradite i nađite svoju najdražu metodu, ali prije svega, osobno preporučujem da krenete sa navedene tri!

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja i/ili nedoumica u vezi prehrane, treninga, oporavka i sl., slobodno mi se obratite. Možete me naći u Blue Gymu na Belvederu i Kantridi.

Vaš trener, Antonio

 

    PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

A uz kvalitetnu prehranu važan je i kvalitetan trening! Kao osnovni alat vam preporučujemo olimpijske šipke i bumpere, te hexagonalne gumirane bučice, a kao što već dobro znate kupovina kod nas je uvijek najpovoljnija u kompletu! Nudimo vam i nekoliko različitih (profesionalnih i poluprofesionalnih) linija renomiranog proizvođača opreme Impulse. Također, u ponudi imamo brojne modele slobodnih utega, girji i sl.- svakako provjerite!

Svim kupcima poklanjamo besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 300,00 kn!

Podsjećamo i na novitet na našem webshopu!!! Ukoliko ste zadovoljni naručenim proizvodima, napišite kratku recenziju na stranici proizvoda na našem webshopu i pomognite budućim kupcima. Za objavljene recenzije nagradit ćemo vas sa 50 bodova (u protuvrijednosti 50,00 kn)! Njih možete iskoristiti za popust prilikom iduće narudžbe!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka, Twittera i Instagrama.

Antonio Žan
Latest posts by Antonio Žan (see all)