Ozljeda meniska

Fitness Novosti

ozljede meniska

Ozljeda meniska

 

Meniscus je vezivno – hrskavično tkivo u obliku slova C koje se nalazi između bedrene kosti (natkoljenice) i goljenične kosti (potkoljenice). Služi kao amortizer, te rasterećuje koljenski zglob prilikom opterećenja. Koljeno sadrži dva meniska unutarnji (medijalni) i vanjski (lateralni).

menisk

Osim što smanjuju trenje i pritisak na koljeno, također stabiliziraju koljeno prilikom izvođenja pokreta. Površina koljenog zgloba je u obliku valjka, vrlo plitka i ravna te kod nekih pokreta postoji mogućnost klizanja. Upravu tu djeluju menisci i umanjuju taj rizik.

 

Kako dolazi do ozljede meniska?

Do ozljede meniska dolazi kod naglih pokreta gdje je koljeno ispruženo, a stopalo fiksirano za podlogu, npr. kod doskoka na jednu nogu i rotacije trupa. Najčešće se javlja u sportovima kao što su nogomet, rukomet, skijanje, tenis, tj. u svim sportovima gdje su prisutne nagle promjene smjera kretanja. Ovakve ozljede nazivamo akutnim. Za razliku od akutnih postoje i degenerativne ozljede koje nastaju s godinama prilikom stvaranja manjih mikrotrauma na koljeno. Obično se javljaju poslije 40-te godine života.

 

Simptomi ozljede meniska

Jedan od simptoma je blokada koljena. Menisk može puknuti uzdužno, poprečno, koso, te kombinirano. Menisk se prilikom puknuća pomakne između zglobnih tijela i tako uzrokuje blokadu. Ovdje moram napomenuti da je medijalni menisk češće podložniji ozljedama od lateralnog jer je lateralni pokretljiviji. Medijalni je vezan za kolateralni medijalni ligament te kod ozljede ovog meniska često dolazi i do puknuća ligamenata.

Ostali simptomi ozljede su:

 • škljocanje u koljenu
 • otok
 • preskakanje koljena
 • nestabilnost
 • bolno koljeno
 • ograničena pokretljivost i nemogućnost potpunog savijanja koljena
 • zaključano koljeno

 

Kako postupiti kada sumnjate na ozljedu meniska?

Kod lakših ozljeda liječenje je neoperativno, a kod težih se radi artroskopija. Prije artroskopije važno je ojačati mišiće natkoljenice kako bi oporavak bio što brži. Oporavak nakon operacija je dosta brz. Moguće je hodati već drugi dan, a za par tjedana se možete slobodno vratiti svakodnevnoj aktivnosti.

Razlog brzog oporavka je taj što tijelo ima kompenzacijsku sposobnost, pa tako tetive jače zategnu koljenski zglob a na mjestu ozljede potiče se stvaranje tkiva koje je slično hrskavici.

Kod neoperativnog liječenja primjenjuje se fizikalna terapija, koju je prepisao liječnik. Fizikalnom terapijom se smanjuje bol i otok, te omogućuje menisku što brže i bolje zarastanje. Nakon toga se prelazi na kineziterapijske vježbe koje podrazumjevaju progresivno jačanje mišića natkoljenice i uspostavljanje stabilnosti koljena. Primjenju se statičke i dinamičke vježbe, te vježbe istezanja i mobilnosti koljena.

Samopomoć kod zljede mensika:

 • prestati sa aktivnosti koja vam uzrokuje bol
 • ne savijati jako koljeno
 • primijeniti led na otečeno područje kako bi ublažili bol
 • javite se liječniku

Na temelju informacija koje je napisao liječnik specijalista, te provedene fizikalne terapije, naša članica Paula  N. R. je uspješno odradila kineziterapijski program za ozljedu meniska, te povratila punu pokretljivost u koljenu i postigla puno opterećenje.

ozljede meniska

 

Za osobne programe i bilo kakva dodatna pitanja u vezi kineziterapije stojim vam na raspolaganju, a također mi se možete obratiti i za sva pitanja u vezi prehrane, treninga i oporavka u Blue Gym-u na Kantridi.

Vidimo se!

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

U ponudi imamo sasvim nove modele olimpijskih diskova/utega! Kao i obično kod nas je kupovina u kompletu najpovoljnija, stoga smo pripremili set Trigrip utega od 125 kg sa olimpijskom šipkom (i gratis remenom za dizanje utega)!

Vjerojatno već znate da svim kupcima nudimo besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 300,00 kn!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka, Twittera i Instagrama.

Vlatka Bunčić, prof. kineziologije, kineziterapeut i specijalist funkcionalne dijagnostike i rehabilitacije
Latest posts by Vlatka Bunčić, prof. kineziologije, kineziterapeut i specijalist funkcionalne dijagnostike i rehabilitacije (see all)