Kako možete vježbanje pretvoriti u naviku i ostati doslijedni u treningu?

Fitness Novosti

navika treninga

Kako možete vježbanje pretvoriti u naviku i ostati doslijedni u treningu?

Svi su barem jednom donjeli novogodišnju odluku kako će se u godini koja slijedi dovesti u formu… Na žalost kod provedbe, većina ovakvih odluka, padne u vodu prije kraja veljače. Ako ste se i vi našli u ovakvoj situaciji, ne očajavajte, nije problem u vama i situacija nije bezizlazna. Iako trajne navike nije lako izgraditi pristupite li situaciji na pravi način, moguće je.  U današnjem članku pokušati ću vam pomoći da vježbanje trajno učinite dijelom svog stila života.

 

  1. Riješite se pristupa „sve ili ništa“

Počnite malim koracima i polako gradite svoju formu na dobrim temeljima. Postavljanje ljestvice (pre)visoko gotovo uvijek vodi u neuspjeh. Nerealni ciljevi vrlo često dovode do odustajanja. Pristup sve ili ništa će vas vrlo često dovesti do vječne petlje „počet ću tenirati od idućeg tjedna/mjeseca/ sezone kad budem imao dovoljno vremena/ volje/ novaca, itd.“ i u očekivanju vaših idealnih uvjeta da ostvarite ciljeve koje ste si zacrtali nikada nećete ni započeti. Ključ za dugoročne i održive promjene je krenuti polako, a ne krenuti odmah sa 100% kapaciteta. Započnite s niskim očekivanjima i realnim ciljevima za koje znate da ih možete postići bez odricanja i mijenjanja ostatka vaše rutine. Kada to ostvarite početi ćete graditi svoje samopouzdanje i dobiti zamah. Tek tada počnite razmišljati o izazovnijim ciljevima. Primjer: Ako vam je želja početi se baviti trčanjem, ali niste u formi i nikada niste provodili ovu aktivnost, za početak počnite s hodanjem. Svaki dan odhodajte određenu udaljenost, ili hodanju posvetite određeni vremenski period. Kada vam ova navika postane svakodnevni dio rutine, počnite uvoditi trčanje uz hod. I u konačnici sa sve boljom kondicijom doći ćete u fazu u kojoj ćete moći istrčati svoju željenu rutu. Nije bitno da do ove posljednje faze dođete brzo, bitno je da do nje dođete svojim tempom i da u procesu vježbanje postane dio vašeg stila života.

 

  1. Ako niste ispoštovali svoj plan, to ne znači da je sve izgubljeno

Vrlo često ovo je razlog odustajanja ne samo od plana vježbanja nego i od plana prehrane. To što jedan dan niste odradili svoju rutinu, ne znači da je sve izgubljeno i da treba odustati. Naprotiv, to samo znači da je život nepredvidiv i da idealni uvjeti ne postoje. Zauzmite stav da je sutra novi dan i krenite dalje.

 

  1. Nagradite se

Ljudi koji redovito vježbaju obično to čine zbog dugoročnih dobrobiti koje im to donosi (bolji san, zdravlje, više energije, itd.). Međutim kada tek započnete s vježbanjem, važno je nagraditi se kod ostvarivanja kratkoročnih ciljeva (kada uspješno odradite trening, ili ostvarite novi rezultat). Izaberite nešto što vas veseli, to može biti i nešto sasvim jednostavno poput vruće kupke, masaže, omiljenog zdravog obroka… Dajte si mašti na volju.

 

  1. Odaberite aktivnosti u kojima uživate

Uvijek naglašavam ovu stavku, jer je za stavaranje održive rutine neophodno da nađete aktivnost koju volite. Bez toga šanse za uspjeh su male. Ako za vrijeme treninga osjećate nelagodu, ako su vam vježbe koje radite odbojne vrlo vjerojatno ćete odustati. Istražujte i isprobavajte razne varijente vježbanja. Bilo da se radi o trčanju, vježbanju u fitnesu, pilatesu, plesu, jogi ili nečem drugom bitno je da se dobro osjećate dok trenirate.

 

  1. Spojite ugodno s korisnim

Razmislite o aktivnostima u kojima uživate a možete ih spojiti sa odabranom tjelovježbom. Npr. Slušajte omiljenu audioknjigu dok hodate/ trčite, gledajte TV dok vozite stacionarni bicikl, dok planinarite fotografirajte, plešite kod kuće uz glazbu…

 

  1. Sve je lakše u dobrom društvu

Vježbanje možete učiniti zabavnijim odlazeći na trening s prijateljima (npr.planinarenje, šetnja, trening u fitnesu). Također možete se upisati na sate grupnog treninga, ili se pak odlučiti za trening s trenerom za individualizarani pristup.

Ako niste osoba kojoj odgovaraju strukturirani planovi treninga, za početak pristupite vježbanju kao izboru stila života, a ne nužno obavezi koju morate ispuniti. Bilo da se radi o obavljanju kućanskih poslova, radova na okućnici, izborom da idete stepenicama umjesto liftom, da parkirate automobil dalje od zgrade, jednostavno pokrenite se.

Za sva pitanja, i savjete slobodno mi se obratite u Blue Gymu na Kantridi.

Vidimo se!

Vaš trener, Siniša

Siniša Rogić