Vježbe za leđa za napredne vježbače sa sajlom na multifunkcionalnoj spravi

Fitness Novosti

vježbe za leđa

Vježbe za leđa za napredne vježbače sa sajlom na multifunkcionalnoj spravi

Ukoliko tražite dodatni poticaj za napredak i/ili razmišljate o promjeni ili proširenju svog treninga leđa, onda bi ovo mogao biti članak za vas. Donosim vam kratak pregled dvije iznimno učinkovite vježbe za leđa na multifunkcionalnoj spravi.  

 

Sjedeće vučenje s dvije sajle na gornjim koloturima za latissimuse (mišiće leđa)

Disanje se vrši na način da izdišemo kod aktivnog i energičnog povlačenja, te savladavanja opterećenja (pozitivan dio pokreta) uz zadržavanje kontrakcije 1-2 sekunde, a udišemo kod vraćanja opterećenja u gornji početni položaj koje izvodimo polako i kontrolirano. Nakon obaveznih 2-3 serije zagrijavanja pristupa se izvođenju radnih serija.

Napominjem da je potrebno istezati leđa nakon svake serije zagrijavanja i radne serije u trajanju od 15-20 sekundi kako bismo omogućili brži oporavak, imali više elasticiteta ligamenata, učinkovitije i kvalitetnije vježbali, te prevenirali moguće ozljede.

Vježba je odlična za vježbanje leđnih mišića iz više razloga. Kada vježbu izvodimo s obje ruke (zajedno ili naizmjenično), opterećenje povlačimo dalje pokraj tijela, te ostvarujemo bolju kontrakciju mišića zbog amplitude pokreta koja nam to omogućuje u odnosu na fiksne nastavke koji limitiraju amplitudu pokreta.

Prednosti u odnosu na klasično povlačenje za mišiće leđa s fiksnim nastavcima su višestruke jer nam daje više slobode pokreta zbog čega možemo rotirati šake, te tako određivati sami način izvođenja pokreta i izvući maksimum iz svakog pojedinačnog ponavljanja u seriji kroz veću amplitudu. Vježba nam također omogućuje kod rada s obje ruke (zajedno ili naizmjenično) zbog mogućnosti rotiranja ruku izvođenje pokreta na način da su nam dlanovi okrenuti jedan prema drugom (paralelno), dlanovi okrenuti od nas u pronaciji (nathvat) i dlanovi okrenuti prema gore u supinaciji (pothvat) što je velika prednost u odnosu na fiksne nastavke.

vježbe za leđa

Vježba se također može izvoditi samo s jednom rukom čime ćemo se više koncentrirati na trenirani mišić što nam omogućuje sajla i ručka, te ostvariti biomehanički najoptimalniji i najučinkovitiji pokret te jače kontrakcije. Prijenos preko kolotura i sajle nam omogućuju da opterećenje na trenirani mišić bude konstantno cijelom amplitudom pokreta, te je opterećenje zglobova, tetiva i donjeg dijela leđa svedeno na minimum.  

 

Sjedeće vučenje s dvije sajle na donjim koloturima

Način disanja je identičan kao kod prethodne vježbe, kao i načini izvođenja. Razlika je u poziciji tijela čime na drugačiji način i pod drugačijim kutom pogađamo mišiće leđa. Sjedimo s blago savijenim koljenima, kako ne bi došlo do nepotrebnog opterećenja donjeg dijela leđa koje se događa kod potpuno ispruženih nogu zbog lošeg položaja koji utječe na pravilno izvođenje pokreta. Vježba je odlična za vježbanje leđnih mišića iz više razloga.

Vježbu kada izvodimo s obje ruke (zajedno ili naizmjenično), opterećenje povlačimo dalje pokraj tijela, te ostvarujemo bolju kontrakciju mišića zbog amplitude pokreta koja nam to omogućuje u odnosu na fiksne nastavke koji limitiraju amplitudu pokreta. Prednosti u odnosu na klasično povlačenje za mišiće leđa s fiksnim nastavcima su višestruke jer nam daje više slobode pokreta zbog čega možemo rotirati šake te tako određivati sami način izvođenja pokreta i izvući maksimum iz svakog pojedinačnog ponavljanja u seriji kroz veću amplitudu.

Vježba nam također omogućuje kod rada s obje ruke (zajedno ili naizmjenično) zbog mogućnosti rotiranja ruku izvođenje pokreta na način da su nam dlanovi okrenuti jedan prema drugom (paralelno), dlanovi okrenuti od nas u pronaciji (nathvat) i dlanovi okrenuti prema gore u supinaciji (pothvat) što je velika prednost u odnosu na fiksne nastavke.

vježbe za leđa

Vježba se također može izvoditi samo s jednom rukom čime ćemo se više koncentrirati na trenirani mišić što nam omogućuje sajla i ručka te ostvariti biomehanički najoptimalniji i najučinkovitiji pokret te jače kontrakcije. Prijenos preko kolotura i sajla nam omogućuju da opterećenje na trenirani mišić bude konstantno cijelom amplitudom pokreta te je opterećenje zglobova, tetiva i donjeg dijela leđa svedeno na minimum.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja i/ili nedoumica u vezi različitih vježbi, prehrane, treninga, oporavka i sl., slobodno mi se obratite. Možete me pronaći u Blue Gymu na Kantridi.

Vaš trener, Zoran

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Nudimo vam nekoliko različitih (profesionalnih i poluprofesionalnih) linija renomiranog proizvođača opreme Impulse u kojima možete pronaći sprave za izvođenje vježbi opisanih u tekstu, kao što su npr. profesionalni modeli IT9327 Multi Station, lat mašina IT9322, Multi Station za hotele ES3000, ili poluprofesionalne Home Gym sprave namijenjene turističkim objektima, apartmanima i kućnim teretanama – Home Gym IF1560 ili IF1860.

Također, u ponudi imamo brojne modele slobodnih utega, bučica i girji – svakako provjerite!

Svim kupcima poklanjamo besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 300,00 kn!

Podsjećamo i na novitet na našem webshopu!!! Ukoliko ste zadovoljni naručenim proizvodima, napišite kratku recenziju na stranici proizvoda na našem webshopu i pomognite budućim kupcima. Za objavljene recenzije nagradit ćemo vas sa 50 bodova (u protuvrijednosti 50,00 kn)! Njih možete iskoristiti za popust prilikom iduće narudžbe!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka, Twittera i Instagrama.

Zoran Marković, prof. kineziologije
Latest posts by Zoran Marković, prof. kineziologije (see all)