Što je Crossfit?

Fitness Novosti

Što je Crossfit?

Crossfit je pokret koji je u zadnjih desetak godina postao posebno popularan. Njime se sve više bave rekreativci ali i profesionalci u sklopu njihove kondicijske pripreme. Neki su pobornici ove metode treninga, a drugi su protiv. Tko je u pravu? Pobornici ove metode tvrde da je to spoj vježbi snage fleksibilnosti i izdržljivosti i da je to odlično za izgradnju tijela. S druge strane, protivnici ove metode kažu kako ovaj način treninga dovodi do brojnih ozljeda pogotovo kod početnika. U suštini i jedna i druga je strana je u pravu – ovo je fantastična metoda ako se izvodi i provodi na pravilan način, dok s druge strane ako treneri ne uče početnike pravilnom izvođenju vježbi ili pak vježbač samostalno pretjera sa opterećenjem vrlo je vjerojatno da će doći do ozlijeda. Treba li zato odustati od crossfit-a? Mislim da je odgovor očit… Kada bi odustajali od bilo kojeg pokreta koji može izazvati ozlijedu, vjerojatno se ne bismo ujutro ustajali iz kreveta.

crossfit2

Od samog početka cilj Crossfita je razviti trening koji će biti usmjeren na razvoj najvažnijih tjelesnih sposobnosti. Koristeći pojedine elemente iz sportova kao što su dizanje utega, gimnastike i sportova izdržljivosti (atletika, veslanje biciklizam). Primarno je u početku bio namjenjen rekreativcima, kao vrsta aktivnosti koja će prije svega razbiti monotoniju klasičnog treninga istovremeno poboljšavajući tjelesne karakteristike:

 • Kardiovakularna i respiratorna izdržljivost
 • Opća izdržljivost
 • Snaga
 • Fleksibilnost
 • Jakost
 • Brzina
 • Agilnost
 • Ravnoteža
 • Koordinacija
 • Preciznost

Još jedna važna komponenta u ovoj metodi je možemo reći i izgradnja karaktera, budući da je cilj stalno pomicati svoje granice – natjecanje protiv samog sebe. Također potiče i pozitivno rivalstvo među vježbačima.

crossfit3

 

Što Crossfit nudi?

 • Pozitivno djelovanje kako na rekreativce tako i na profesionalne sportaše koji ga, kako sam već u uvodu rekao, koriste u svojim kondicijskim pripremama.
 • Objedinjuje sportove koji najviše utječu na promjenu ljudskih sposobnosti, a to su gimnastika, atletika i dizanje utega.
 • Učenje kompleksnih tehnika iz pojedinih spotova.

Za trenera Crossfit- a potrebna je edukacija i licenca. Kako bi smanjili neželjene posljedice ove vrste treninga Crossfit je angažirao tim najkvalitetnijih stručnjaka iz pojedinih disciplina kako bi educirali njihove trenere za provođenje efikasnog i sigurnog programa. Za dizanje utega angažiran je Mike Burgener, za mobilnost Kelly Starett, a za powerlifting Louie Simmons.

crossfit4

S vremenom, kako je Crossfit postajao sve popularniji a vježbači sve motiviraniji i kompetitivniji, logično je bilo početi održavati natjecanja. Pa ipak u odnosu na ukupan broj vježbača relativno je mali postotak onih koji se natječu. Natjecanje na visokoj razini izuzetno je zahtjevno jer iziskuje veliki trud, zalaganje, znanje ali i odricanje da bi bili podjednako dobri i konkurentni u svim disciplinama koje ovaj pokret obuhvaća. Cilj nije samo testirati sposobnosti nego ih i uravnotežiti kako bi poboljšali one u kojima imamo deficit.

Dakle, mogli bismo reći da je ideal ovog programa da vježbač bude podjednako dobar u svim disciplinama koje sam Crossfit obuhvaća.

Još jedna važna karakteristika je nepredvidivost, što znači izostanak rutine a samim time i izostanak dosade i monotonije na treningu.

Crossfit je fantastična vrsta aktivnosti kako za rekreativce tako i za vrhunske sportaše, siguran je ako se provodi uz kavalitetno educirane trenere, zabavan, nepredvidiv, pruža vježbanje u društvu i zajedničko pomicanje granica.

 * * *

Podsjećamo vas još jednom da od danas, 7. rujna 2015. na Belvederu počinje grupa “CROSS”-a (prvi tjedan je besplatan za sve!) u terminu od 20.00 do 21.00 h u dane PON-UTO-ČET-PET. Isto tako odmah krećemo s jutarnjim terminom od 09.00 do 10.00 utorkom i četvrtkom. Dobru zabavu i puuuuno napornog treninga garantira vam naš novi trener Dino Molnar, jedini trener u Rijeci sa CrossFit Level 1 i CrossFit Weightlifting licencom!  (više detalja možete saznati ovdje)

 

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude ovog puta izdvajamo Grid Foam Roller, Komplet bumpera od 170 kg, Olimpijsku mušku natjecateljsku šipku 220 cm i dvostruki masažni Grid Roller.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Siniša Rogić