Stabilizacija trupa – Stipe Bekavac

Fitness Novosti

Stabilizacija trupa – Stipe Bekavac

Stabilizacije, poznatije pod nazivima izdržaji ili upori, imaju vrlo bitnu ulogu u treningu rekreativaca i sportaša.

DSC_0641

Osim površinskih (vidljivih) mišića, stabilizacijama aktiviramo i duboke mišiće trupa, odnosno mišiće koji okružuju kralježnicu. Oni zajedno služe kao “stabilizatori trupa”, tj. učvršćuju i pružaju potporu kralježnici. Za ove vježbe karakteristična je izometrička kontrakcija mišića – duljina mišića se ne mijenja pri generiranju sile. Najvažnija uloga ovih vježbi je pozitivan utjecaj na držanje tijela.Uz to, snažni stabilizatori omogućuju zadržavanje pravilne pozicije tijela i u ekstremnijim situacijama, poput duela, promjene smjera kretanja, doskoka, itd. To je iznimno bitno jer zadržavanjem pravilne posture smanjujemo mogućnost nastanka povreda.

Stabilizatori povećavaju snagu i efikasnost mišića čiji je temeljni zadatak pokret. To rade stvaranjem otpora, stabilnosti i potpore dijelovima tijela koji se pomiču. Njihova je uloga da se ne pokreću pri pokretu, te su temelj od kojega počinju drugi pokreti. Ukoliko su dobro uvježbani, održavat će pravilnu poziciju tijela tijekom statičkih i dinamičkih podražaja.

Na trening u Blue Gym Kantrida navratio je naš iskusni MMA borac Stipe Bekavac, koji se nakon ozljede vraća u natjecateljsku formu. Stipe je odradio trening za stabilizaciju trupa, koji će mu pomoći da se što prije vrati u kavez.

 

Izdržaj na pilates lopti

 

Izdržaj na dvije pilates lopte

 

Complex na pilates lopti za razvoj statike trupa (izdržaj, kruženja, roll out)

Izdržaji na slikama i u videu se izvode sa nogama podignutim na step klupici, kako bismo smanjivanjem kuta povećali opterećenje. Iz priloženih materijala možete vidjeti da Stipe marljivo trenira ovdje kod nas na Kantridi, a mi mu želimo što brži povratak u natjecateljsku formu.

DSC_0643

 

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude ovog puta izdvajamo Fitball Antiburst od 65 ili 75 cm, Step Aerobik klupu Hi/Low, Balans poluloptu Pro-Line i Power Wheel Deluxe.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Fedor Kulušić
Latest posts by Fedor Kulušić (see all)