Muče li vas bolna leđa? Inverzna ili antigravitacijska terapija smanjuje bolove u leđima

Fitness Novosti

Muče li vas bolna leđa? Inverzna ili antigravitacijska terapija smanjuje bolove u leđima

Svatko od nas se barem jednom u životu susreo sa bolovima u leđima, bilo da se radi samo o napetosti leđnih mišića i ligamenta ili pak o degenerativnim promjenama na kralježnici, iskrivljenju, herniji diska ili ukliještenju korijena živca. Loše držanje tijela, prekomjerno sjedenje, manjak fizičke aktivnosti i degenerativne promjene (hernija disca, išijas) mogu znatno utjecati na vaše kretanje i držanje tijela.

 

kraljeznica2

Slika 1. Građa kralježnice

 

Građu kralježnice čine 33 kralješka, koji su međusobno u vratnom, prsnom i slabinskom dijelu povezani međukralježničnim kolutima (disci intervertebrales), a u trtičnom dijelu su srasli. Svaki kolut građen je od vezivnog prstena, a u sredini se nalazi mekana jezgra koja se sastoji od 80% vode. S pokretima kralježnice jezgra se ponaša kao vodeni jastuk i prilikom opterećenja ravnomjemo prenosi pritisak na hrskavične pločice i prsten. Na taj način djeluje poput amortizirajućeg jastučića koji ublažava potrese pri prijenosu sila.

Prilikom hodanja, sjedenja ili vježbanja stvara se određeni pritisak tj. tlak na međukralježnične diskove. Pritisak unutar diska u stojećem položaju je 100%, a u lošem sjedenju se može penjati i na 250% jer su mišići leđa i trbuha opušteni. Dok ležite, tlak unutar diskova se smanjuje za 75% od stajanja, no nikad ne ide ispod 25%. Upravo ova vrsta terapije djeluje tako da tih 25% padne na 0, a postavljenjem tijela u obrnuti položaj kralješci imaju mogućnost poravnavanja.

 

Što je inverzna terapija i kako se primjenjuje?

Inverzna ili antigravitacijska terapija je postupak u kojem se rasterećuje kralježnica, mišići i ligamenti, u položaju obrnutog visa s nogama u najvišem i glavom u najnižem položaju. U toj poziciji poništavaju se učinci gravitacije koji se očituju u vidu pritiska ili kompresije na kralješke. Dolazi do dekompresije tj. rasterećenja kralježnice gdje se povećava prostor između kralježaka i smanjuje tlak. Omogućuje se apsorpcija vlage u meko tkivo diska, osigurava priljev hranjivih tvari i potiče regeneraciju. (Slika 2.)

Ovu činjenicu možete provjeriti mjereći svoju visinu ujutro i navečer. Navečer ćete biti za pola centimetra niži jer diskovi tokom dana zbog svoje građe i gravitacije ne zadržavaju svoju punu visinu.

1

Slika 2. Položaj diska u istezanju (rasterećenju), kompresiji i i fleksiji.

 

U svakodnevnom radu u Blue Gymu susrećem klijente koji imaju problema sa ukočenošću u leđima, hernijom diska, prolapsom ili degeneracijom. Navela bih kao primjer našeg člana Roka, kojemu je dijagnosticiran prolaps diska između L4 i L5. Rokovo iskustvo sa inverznom terapijom pokazalo se vrlo učinkovito, gdje navodi kako je nakon 2 min. terapije bio potpuno bez boli, te je mogao podići nogu sa puno većom amplitudom u kuku.

 

2

Slika 3. Inverzna terapija na kosoj klupi – Blue Gym Kantrida

 

 

Primjena inverzne terapije

Inverzna terapija je dostupna svima, bez obzira na stupanj utreniranosti i godine starosti. Uključuje obrnuto ležanje na klupici koja se nalazi pod kutem od 60°. Znanstvena istraživanja pokazuju da je kut od 60° dovoljan kako bi tlak u kralježnici bio 0. Za početak je dovoljno biti u tom položaju 2 minute, 2 puta dnevno. Zatim povećavajte nagib klupe za 10° tjedno i trajanje za 1 minutu, nakon čega se može prijeći na gravitacijske čizme i visjeti 5 min. Upotreba gravitacijskih čizama je nešto agresivnija metoda, stoga bih preporučila da se prije korištenja čizama posavjetujete sa trenerom. (Slika 4).

 

3

Slika 4. Upotreba gravitacijskih čizama

 

Osim što se primjenjuje kod hernije diska, prolapsa, išijasa, koristi se i kod opuštanja napetih mišića, te za povećanja fleksibilnosti. Stoga inverznu terapiju preporučujem kao preventivni postupak i zdravim ljudima, a naročito sportašima. Vježbe inverzne terapije trebale bi biti sastavni dio treninga s utezima, posebno kada se u trening programu izvodi veliki broj vježbi potisaka iznad glave, čučnjeva, mrtvog dizanja – dakle, vježbi gdje su međukralježnički diskovi ekstremno opterećeni.

Ukočeni mišići i zglobovi mogu uzrokovati neravnotežu u tijelu, što može dovesti do nepravilnog držanja i povećanja vjerojatnosti ozljede. S obzirom da je limfni sustav zadužen za uklanjanje otpadnih tvari iz organizma, kod napetih mišića njen protok je još usporeniji. Ugljični dioksid i mliječna kiselina zaostaju u mišićima. Na duge staze to stvara bol, dopuštajući nakupljanje otpadnih tvari i uzrokuje zamor u mišićima vrata, ramena, leđa, stražnjice. Za razliku od kardiovaskularnog sustava limfni sustav nema pumpu, pa tako samo kontrakcija i opuštanje mišića pokreće limfnu tekućinu u tijelu prema glavnim limfnim čvorovima. Viseći naopako napetost se smanjuje, krv bogata kisikom, cirkulacijom stimulira limfni sustav da izbaci otpadne tvari iz mišića, uslijed čega dolazi do smanjenja boli i ukočenosti. Isto tako povećava se sadržaj kolagena u krvi što rezultira povećanom snagom ligamenata.

Ako imate problem sa lošim držanjem, uz nastavak korištenja inverzne terapije znatno ćete poboljšati položaj kralježnice i ispraviti držanje,  napetost će popustiti, zbog čega ćete se vidljivo početi ispravljati.

Ne preporučujem upotrebu ove terapije ako ste trudni, imate visok krvni tlak, srčane bolesti ili glaukom. Ako se baš odlučite, prije toga se posavjetujte sa liječnikom.

Na kraju moram naglasiti da Inverzna terapija ne može trajno riješiti sve vaše probleme s bolovima u donjem dijelu leđa. Ona je samo dio kompletnog tretmana u kojem važnu ulogu imaju ciljane vježbe za bolju fleksibilnost i jačanje mišića trupa, kako bi otklonili glavne uzroke nastajanja ovog problema.

Ukoliko imate bilo kakvih problema u svezi kretanja i lokomotornog aparata (kostiju, mišića, zglobova), obratite mi se s povjerenjem. Diplomirani sam stručnjak za fizikalnu medicinu, korektivnu gimnastiku i rehabilitaciju, uz našu zajedničku želju i upornost možemo napraviti čudesne rezultate, ono što vam se možda sada čini nemogućim!

 

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude ovog puta izdvajamo Inverzijske čizme, Olimpijsku mušku power šipku 1500 lb, 216 PSI, NordicTrack Elite 2500 traku za trčanje i klupu za trbušnjake Impulse Abdominal Crunch IFAC.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Vlatka Bunčić, prof. kineziologije, kineziterapeut i specijalist funkcionalne dijagnostike i rehabilitacije
Latest posts by Vlatka Bunčić, prof. kineziologije, kineziterapeut i specijalist funkcionalne dijagnostike i rehabilitacije (see all)