Koliko često treba mijenjati treninge kako biste izbjegli stagnaciju?

Fitness Novosti

promjena treninga

Koliko često treba mijenjati treninge kako biste izbjegli stagnaciju?

Vjerojatno ste više puta čuli kako se vaše tijelo nakon šest do osam tjedana navikne na program treninga koji izvodite i više ne postižete iste rezultate. Nakon toga perioda potrebno je mijenjati treninge – povećati težine ili volumen, promijeniti vježbe i sl. No, je li to doista tako?

Čini se da baš i nije. Richard Weil, fiziolog i direktor programa za smanjenje tjelesne težine u Mount Sinai St. Luke bolnici u New Yorku, tvrdi da se radi o mitu. Prema njemu, činjenica je da jednostavno ne postoje upute potkrijepljene činjenicama i istraživanjima o tome koliko često treba mijenjati treninge kako bi se izbjegla stagnacija.

koliko cesto treba mijenjati treninge

Odakle onda uopće ta ideja? Do tog principa je došao mađarski endokrinolog Hans Selye još tijekom tridesetih godina prošloga stoljeća. Prema njegovoj teoriji, mišićima je potreban kontinuirani stres kako bi se mijenjali, u protivnom će se jednostavno adaptirati. Ovo je poznato kao opći sindrom adaptacije, i na njemu se temelji periodizacija treninga.

Neuralna adaptacija najviše je izražena tijekom ranih faza treninga, kada tijelo uči kako izvoditi nove pokrete na učinkovit način, i više nije toliko izražena nakon otprilike osam tjedana treninga. No, strukturalne adaptacije nastavljaju se i nakon tog perioda, stoga promjena programa treninga svakih osam tjedana zapravo ograničava potencijalno povećanje mišićne snage.  Ljudsko tijelo je učinkovito, pa su manje promjene poput izmjene broja ponavljanja ili vremenskog trajanja treninga u okvirima istog programa treninga idealne za iskorištavanje i neuralnih i strukturalnih adaptacija.

koliko cesto treba mijenjati treninge

Točno je da kako postajete snažniji ili bolje fizički pripremljeni u nekom trenutku će doći do smanjenja rezultata. Vaše tijelo postaje učinkovitije u izvođenju istih vježbi i mišići se praktički prebacuju na autopilot jer nema nove stimulacije. No, kada će se to desiti i kada treba mijenjati treninge može jako varirati od osobe do osobe. Puno je varijabli koje treba uzeti u obzir: koliko često trenirate, u kakvom ste fizičkom stanju, koje ste tjelesne težine, pa čak i genetika igra određenu ulogu.

Ukoliko vam trenutni program treninga postaje lakši, vrijeme je za promjenu. Na primjer, ukoliko neko vrijeme izvodite 12 do 15 ponavljanja određene vježbe sa bučicama, a posljednje ponavljanje vam više ne predstavlja izazov, znači da je potrebno nešto mijenjati (cilj je da jedva izvedete to posljednje ponavljanje).

koliko cesto treba mijenjati treninge

 

Isto vrijedi i za kardio trening: kad vam više vaša uobičajena rutina na traci za trčanje ne utječe na puls u jednakoj mjeri, potrebna vam je promjena. Dobro je imati na umu da čak i aktivnost nešto manjeg intenziteta može djelovati pozivitno, jednostavno zbog toga jer je nova i drugačija, pa samim time i izazovnija.

No ne zaboravite, vaš fizički domet tj. potencijal nije neograničen. Nakon redovitog vježbanja tijekom određenog vremenskog perioda, nećete više moći podići svoje tjelesne mogućnosti na višu razinu. Svatko ima svoj biomehanički maksimum preko kojeg se ne može. Na primjer, imate određen broj mišićnih vlakana bicepsa, i nakon što ih akumulirate koliko god je to za vas moguće, nećete više moći napredovati.

To zapravo i nije stagnacija ili plato, već vrhunac. Kada dostignete tu razinu, onda je možete održavati, i hoćete li ili nećete mijenjati treninge više zapravo i nije bitno – osim ukoliko vam postane dosadno. Stoga je bitnije pronaći ili osmisliti trening u kojem uživate jer je veća vjerojatnost da ćete ga se i redovito držati. Upravo će vam to osigurati ostvarenje dugoročnih rezultata i dostizanje vašeg krajnjeg fitness cilja.

koliko često treba mijenjati trening

Navratite u naše fitness centre na Belvederu ili Kantridi i odradite trening u ugodnom, klimatiziranom prostoru. Tijekom ljeta su i manje gužve, a do kraja lipnja (još desetak dana) možete dobiti neograničenu članarinu u gotovo pola cijene (585,00 kn za tri mjeseca) u sklopu naše tradicionalne akcije Ljeto u Blue Gymu!

Vidimo se!

 

Izvor: greatist.com

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Pripremili smo iznenađenje za sve ljubitelje pedaliranja – akcijski popust na vrhunski model spinning bicikla Impulse PS450! Ovo je odlična prilika jer je Spinning Bike PS450 trenutno dostupan po čak 30% nižoj cijeni i uz besplatnu dostavu!

Provjerite našu kompletnu ponudu i slobodno se javite na shop@blue-gym.com, ukoliko trebate bilo kakav savjet ili dodatne informacije. Za veće količine opreme odobravamo dodatne popuste, stoga zatražite ponudu e-mailom bez obveze!

Svim kupcima poklanjamo besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 300,00 kn!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka, Twittera i Instagrama.