Zlatne godine

Fitness Novosti

Zlatne godine

Svaka osoba od 30-tak godina bez problema će odraditi nekakav lakši rekreacijski trening, otići u dužu šetnju i vratiti se bez posljedica. No što će biti za 30 godina, hoće li ta ista osoba odrađivati treninge i živjeti istim životnim stilom?

 

 

Stara poslovica kaže: „Nemoj da te pita starost gdje ti je bila mladost!“. Istina, ima osoba koje su cijeli svoj život nezdravo živjele, a doživjele duboku starost s pristojnim zdravstvenim stanjem. No možemo li računati na tu kartu sreće, na „jako dobre“ gene? Ja se ne bih na to oslanjala. Početi vježbati nikada nije kasno, jedino važno je izabrati program koji odgovara vašem zdravstvenom statusu i početi!

senior fitnes 2

Mnoga znanstvena istraživanja su dokazala da vježbanje u „zlatnim godinama“ ima višestruke pozitivne učinke:

 

 

 

poboljšanje i održavanje snage, što čini osobe samostalnijima u svakodnevnom životu

 

Mišići nam daju snagu, sagorijevaju kalorije, pomažu u održavanju ravnoteže te čine naše kosti jačima. Starenjem mišićna masa otpada, no dobra vijest je da možete utjecati na to. Vježbanjem i održavanjem mišića u formi, olakšati će vam svakodnevni život. Bez problema ćete se podići sa sjedalice, podići unuka u ruke, te smanjiti rizik od pada. Kada mišići čvrsto drže kosti i zglobove tada možemo reći da smo sigurni. Koja to kuća pada ako je na čvrstim temeljima?

 

imaju više energije

 

Što ljudima daje energiju? Idealna kombinacija: hodanje i svjež zrak! Najbolje bi bilo svakodnevno barem pola sata, koje ne treba odjednom odraditi. Brzina hodanja je individualna. Ukoliko možete pričati bez problema za vrijeme hodanja trebali bi ste malo ubrzati, a ukoliko ne možete pričati uopće, usporite! Aerobna aktivnost, to je to što svakog čovjeka, bio mlad ili malo stariji, puni energijom.

 

poboljšanje ravnoteže i fleksibilnosti

 

U svim programima vježbanja će se naći vježbe kojima iskušavamo ravnotežu. Vježbanjem ravnoteže se razvija osjećaj za održavanje i kontrolu tijela, te se time smanjuje mogućnost pada. Vježbe fleksibilnosti imaju ulogu povećavati opseg pokreta. Godinama osim što se polako gubi snaga i izdržljivost, neaktivnošću vaša tijela postaju sve slabije savitljiva. senior fitness

 

sprječavanje ili odgađanje kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, te dijabetesa

 

Mnoga istraživanja su dokazala da je tjelesna neaktivnost razlog sve veće pojave osteoporoze, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti … S činjenicom da svaki pojedinac može utjecati na sprečavanje ili odgađanje takvih problema ne vidim razlog zašto se zatvoriti u četiri zida i čekati da dan prođe.

 

općenito poboljšanje raspoloženja i smanjenje depresije

 

Vježbanjem se luči hormon sreće, serotonin. Kome u današnje vrijeme ne treba veselja i mentalne opuštenosti, umjesto depresije i zabrinutosti?

 

senior-fitness-success1Kada pročitam što sam napisala vidim da se ovaj članak ne odnosi samo na ljude s bogatim životnim iskustvom, ovaj se tekst odnosi na sve. Upravo sad je vrijeme da počnete vježbati, koliko god godina imali.

 

Ivana Ćurković, mag.cin.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!