Zbog čega je toliko teško prestati pušiti

Fitness Novosti

Zbog čega je toliko teško prestati pušiti

Znanstvenici sa Sveučilišta u Wisconsinu su nedavno otkrili još jedan razlog zbog čega je toliko teško ostaviti se cigareta i prestati pušiti: kada tek prestanete pušiti moguće je da nećete pronalaziti toliko zadovoljstva u stvarima u kojima inače uživate.

U studiji, pušači koji su pokušavali prestati žalili su se na osjećaj smanjenog užitka, fenomen pod nazivom anhedonija, tijekom njihovog prvog tjedna bez cigareta. To je vjerojatno zbog toga jer su si naglo uskratili nikotin, kemikaliju iz cigarete koja pojačava dobre osjećaje (prema autorici studije Jessici Cook).

“Nikotin stimulira centre za zadovoljstvo u mozgu, i smatramo da to čini ostale stvari više zadovoljavajućim”, kaže Cook. Ako ste naviknuti na pušenje tijekom aktivnosti u kojima uživate, onda kemijski efekt može biti i još snažniji. To sve može učini prestanak pušenja još težim. U studiji, za osobe s najvišom razinom anhedonije (tj. one koje su najmanje uživale tijekom dnevnih aktivnosti bez dima) je postojala najveća vjerojatnost da će se vratiti na staro i ponovno početi pušiti.

cigareta2

Ima i dobrih vijesti: anhedonija uzrokovana prestankom pušenja je samo privremena, a nadomjestak za nikotin može pomoći pri ublažavanju. “Otkrili smo da se nesposobnost uživanja tijekom događaja koji pružaju zadovoljstvo normalizira otprilike tjedan dana nakon prestanka pušenja,” kaže Cook. “Stoga razni nadomjestci nikotina mogu biti iznimno važni zbog toga jer bi mogli pomoći ljudima da lakše prebrode taj prvi tjedan kada pokušavaju prestati pušiti.”

Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste saznali koji oblik zamjene za nikotin bi bio najbolji za vas. Istraživanja pokazuju da mnogima najviše koristi kombinacija nikotinskog flastera i nikotinske žvakaće gume. Flaster pruža postojan dotok nikotina, dok žvakaća guma daje veću dozu koja može obuzdati želju i tijekom najjačih kriza.

 

Priredio: Franjo Maričić

Izvor: Men’s Health

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude ovog puta izdvajamo Olimpijsku mušku power šipku 1500 lb, 216 PSI, Olimpijsku Junior hibridnu šipku 180 cm/10 kg, Regulirajuću Multigym klupu Impulse IFFID, NordicTrack Elite 2500 traku za trčanje i Crossfit Starter komplet.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Blue Gym
Latest posts by Blue Gym (see all)