Zašto brzo trčimo?

Fitness Novosti

Zašto brzo trčimo?

578353-usain-boltUsain Bolt još jednom je na Olipijadi u Londonu u finalnoj utrci 100 m dokazao kako je najbrži čovjek na svijetu. Televizijski komentator je na startu utrke zgodno primijetio kako svi prisutni natjecatelji potječu s Jamajke, SAD ili neke od karipskih država, a ono što nije rekao je da nitko od njih nije bijelac.

 

Jasna je bila aluzija kako je u sprinterskim disciplinama genetska predispozicija na strani prisutnih sportaša jer oni , što je opće vjerovanje, lakše razviju mišićna vlakna važna za eksplozivnu snagu. Međutim znanstvenici tvrde da stvari idu drugačije – i da mišićna vlakna zadužena za eksplozivnu snagu nemaju, koliko se mislilo, utjecaja kod sportova kod kojih se tjelesna aktivnost odvija u periodu do 60 sekundi. Ključ uspjeha, po njima, je u biomehanici koja aktivira ona druga, „spora“ mišićna vlakna.

Važna „spora“ vlakna

Pobornici ove teorije koja će razveseliti brojne sprintere i dati im dodatni motiv za rad susprinters-legs-300x200 Matthew W. Bundle sa University of Montana i Peter G. Weyand sa Southern Methodist University, Dallas. Hoćete li ili ne biti brzi ovisi o tome s kolikom snagom vaša stopala imaju sraz sa tlom, a što rezultira reakcijom kako podloge tako i mišićno koštanog tkiva te u konačnici dobijemo kretanje, brže ili sporije. Kakve će te reakcije i brzina biti ovisi o sposobnosti „sporih“ mišićnih vlakana, koja maksimiziraju „metaboličku ekonomiju energije“, da oslobode što veću količinu energije u kratkom vremenu. Što je veći rad (jači udarac) u kratkom vremenu potreban ta vlakna daju više potrebne energije. Dakle „spora“ mišićna vlakna dobila su novu ulogu, a do sada je njihova prvenstvena funkcija bila dugotrajna isporuka energije u okolinu što je jamčilo izdržljivost, ali ne i apsolutnu brzinu. Vratimo li se na početak priče i činjenicu da svi nemaju mogućnost razviti u istoj mjeri mišićna vlakna zadužena za eksplozivnu snagu utješno je da i ona vlakna koja sprinteri gledaju s podsmjehom, a kojih možda imate i više no dovoljno, mogu itekako biti od koristi u sprinterskoj utrci.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!