Yo-Yo efekt

Fitness Novosti

Yo-Yo efekt

yo yo 2Yo-Yo efekt ili naizmjenično gubljenje i dobivanje kilograma je gotovo pa pravilo u svijetu zapadne civilizacije u kojem je pretilost jedan od većih problema, a dijeta modni trend.

 

 

Pitanje je kako se to dugoročno odražava na metabolizam i na sposobnost pojedinca da izgubi na težini bilo prilagođenom ishranom ili pojačanom tjelesnom aktivnošću?

Odgovori na ta pitanja dobiveni su nakon što je nekoliko stotina pretilih žena sudjelovalo u yoyo-dietjednogodišnjem eksperimentu tijekom kojeg se pratila njihova tjelesna težina, prehrambene navike, tlak, šećer u krvi … Rezultat je bio sljedeći – Njih 42 % spadaju u osobe koje imaju Yo-Yo efekt. Međutim prosječno gledano sve su se udebljale, a nije bilo velikih razlika ni u ostalim mjerenim parametrima. Zaključak znanstvenika bio je da povijest neuspješnih dijeta ni na koji način ne utječe na buduću sposobnost reguliranja tjelesne težine bilo promjenom prehrambenih navika bilo treningom.

Ono što nisu rekli, a nije tako dobra vijest je da na putu do vitke linije stoji vaša posvećenost cilju, jaka volja. Na primjeru grupe ispitanica koje su sudjelovale u prethodno navedenom ispitivanju posvećenost cilju očigledno je pala na ispitu.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!