Vrste mišićnih vlakana

Fitness Novosti

Vrste mišićnih vlakana

muscle-fiberTrčite svakodnevno po igralištu, a kratki sprint po stepenicama vas uspuše ? Brzo trčite ali samo na kratke staze? Zašto je to tako pitate se? Evo odgovora ;

 

 

Mišići našeg kostura su izgrađeni od skupova individualnih mišićnih vlakana koji se zovu miociti. Svako mišićno vlakno tj. miocit se sastoji od mnogo miofibrila što su zapravo samo vlakna proteina koji se mogu uhvatiti jedno za drugo te međusobno vući. To povlačenje se naziva kontrakcija mišića. Općenito mišićna vlakna dijelimo na:

Tip 1 – Sporo aktivirajuća vlakna

Tip 2 – Brzo aktivirajuća vlakna

Vrste mišićnih vlakana su odgovor našeg tijela na različite zadatke koje mu zadajemo i ako ne treniramo obje vrste  naši pokreti će biti ograničeni.

Tip 1 – Sporo aktivirajuća vlakna

Ova vlakna su najefikasnija u korištenju kisika da proizvedu energiju iz spremljenih zaliha. Koriste više kisika nego zaliha „goriva“ i time nam omogućuju da trčimo, plivamo i sl. na produljene vremenske periode. Spora mišićna vlakna se kontraktiraju sporo i mogu izdržati jako dugo prije nego se umore.

Tip 2 – Brzo aktivirajuća vlakna

Brzo aktivirajuća vlakna koriste anaeroban metabolizam da stvore energiju što znači da koriste jako male količine kisika za pokretanje. Takav način kontrakcije mišićnih vlakana proizvodi veliku energiju ali samo na kratke vremenske periode. Takva mišićna vlakna se brzo umore ali imaju mogućnost brze rekuperacije.

Malom promjenom vašeg treninga i dodavanjem vježbi možete razviti kondiciju u oba područja kretanja. Kod profesionalnih sportaša dolazimo do problema jer neki sportovi zahtijevaju više brzih ili više sporih vlakana (sprinteri/maratonci, bodybuilding/crossfit itd) stoga i tu morate obratiti pažnju da vaš trening maksimalno optimizirate.

 

Ekstremi vježbanja samo jedne vrste mišićnih vlakana

  1. Ako ste trčali na duge staze sada možete uključiti HIIT intervalni trening ili trčanje po stepenicama
  2. Dižete utege u teretani? Probajte dizati te iste utege ali na vrijeme(npr. 50 reps u 2min)
  3. Pliometrija – pliometrija je onaj režim rada kada odvajate vaše tijelo od površine Zemlje (npr skokovi, zgibovi sa pljeskom, sprintevi, burpees itd)

Brzo aktivirajuća mišićna vlakna zbog velikog intenziteta troše više energije tj. više kalorija, a i same vježbe su teže. Što su teže vježbe to je vaš napredak brži. Za one koji pokušavaju smršaviti jedan od bržih načina je upravo treniranje brzo aktivirajućih mišića.

Teško je postići potpunu kontrolu nad vlastitim tijelom, ali kada se to jednom postigne ostavljate sve suparnike daleko iza u prašini jer što god stave pred vas vi to možete izvesti!

 

Piše: Toni Kučić

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Blue Gym
Latest posts by Blue Gym (see all)