Voda

Fitness Novosti

Voda

voda11Život bez vode je nezamisliv, a kakva je uloga vode u ljudskome tijelu ćemo vam danas poviše objasniti. Kao što svi znamo voda je kemijski spoj dva atoma vodika i jednog atoma kisika. Svaka živa stanica sadrži vodu. Za održavanje života bitno je da se količina vode održava u određenim granicama. Ona čini 55-60% ukupne mase odraslih osoba i nešto više kod djece.

Stoga je potreban dovoljan unos tekućine tokom dana kako bi naš organizam mogao pravilno funkcionirati. Pazeći na svoje tijelo tako što je dovoljno hidratizirano, ujedno time pazimo i na svoje zdravlje. Istraživanja pokazuju da je preko 50 % ljudi u laganom stupnju dehidracije a da toga nisu ni svjesni. Ta činjenica proizlazi iz toga što naš mozak kasnije šalje signale našem tijelu da smo u stanju žeđi već 20-30 minuta od onog trenutka kada naše tijelo osjeti potrebu za tekućinom. Da biste bili zdravi i hidratizirani, trebali biste piti najmanje 5 čaša vode dnevno. Ukoliko ne pijete dovoljno tekućine, to može utjecati na vašu temperaturu tijela, energiju, funkciju mozga, probavu, raspoloženje, izvedbu. Stoga donosimo nekoliko savjeta kako ostati hidratiziran i steći naviku pijenja vode.
• Popijte čašu vode odmah ujutro kada se probudite. Prije nego što počnete piti svoju jutarnju kavu, sok ili čaj popijte jednu čašu vode. Uvijek se od nekuda mora početi, a nema idealnijeg načina od započinjanja dana čašom vode.

• Provjerom svojega urina možete primjetiti jeste li u stanju dehidracije. Ukoliko je vaš urin tamniji od boje limunade, vi ste u dehidraciji.

• Nosite uvijek sa sobom bočicu vode. Pogotovo u ljetnim danima obavezno je ostati dovoljno hidratiziran stoga uvijek sa sobom nositi bočicu od 0,5l ili 0.75l vode.

• Pijte prije nego što jedete. Prije svakog obroka, popijte bar tri gutljaja vode. Žeđ se često zna protumačiti kao glad. Da biste izbjegli prejedanje i dehidraciju, nakon nekoliko gutljaja vode ćete shvatiti jeste li uistinu žedni ili gladni.

• Zamjenite  sokove, gazirana pića i kave sa vodom. Iako je jasno da je voda najbolji izbor za žeđ, sokovi, gazirana pića te kave uvijek su primamljivije. Ne samo da su prepuni kalorija i šećera, oni su ujedno i razlog vaše žeđi zato što zbog njih dehidrirate. Zamjenujući sokove sa vodom, ostati ćete hidratizirani te nećete unositi nepotreban šećer.voda1

• Voda ne treba biti dosadna. Ukoliko vam se ne sviđa to što voda nema nikakav okus, slobodno dodajte aromu. Uvijek možete malo iscijediti limunovog soka u vodu.

• Jedite više voća i povrća. Za razliku od procesuirane hrane (grickalice te razni slatkiši) voće i povrće sadrže vodu.

• Pijte vodu dok trenirate. Ovo je vrlo važna stavka pošto postoji mišljenje kod mnogih rekreativaca i samozvanih trenera koji znaju sve o svemu, smatraju da se ne smije piti voda tokom vježbanja. Rekreativci smatraju da ne unoseći vodu ubrzavaju svoj proces mršavljenja jer smatraju da prve kile koje izgube su voda dok „treneri“ smatraju da onaj koji ne pije vodu u što dužem razdoblju tokom visokointenzivnog treninga je spremniji te se na njemu onda po tom „statističkom“ podatku vidi koliko je netko spreman. Stoga vas molim pijte vodu tokom tjelovježbe jer je to bezvezni mit koji škodi vašem zdravlju, a u biti bi trebao biti sastvani dio svakog treninga i svakodnevnog života.

• Završite svoj dan vodom. Prije nego što odete spavati, popijte čašu vode kako biste ostali hidratizirani preko noći. Ako vam je draže početi ili završiti dan vrućim napitkom, popijte toplu vodu s limunom.
Što se tiče sportaša, dokazano je kako pijući vodom tokom treninga te stjecanje navika pijenja vode tokom treninga, voda vas čini izdržljivijima. Jedan od razloga umora jest nedostatak vode te nedostatak kisika. Stoga preporučamo svim rekreativcima i svim sportašima puno vode za vaš boljitak zdravlja i izvedbe.

 

Pripremio: Domagoj Jembrih, student kineziologije

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Blue Gym
Latest posts by Blue Gym (see all)