VO2Max

Fitness Novosti

VO2Max

Exercise-treadmill-stress-test-health-and-fitnessŽelite li izmjeriti maksimalni kardiovaskularni kapacitet svoga tijela onda morate znati koliki je vaš VO2max, vrijednost koja izražava sposobnost vašeg tijela da distribuira i koristi kisik. Kada tijekom vježbanja dosegne taj vrhunac, došli ste do točke gdje daljeg napretka nema, ili možda pak ima?

Dugo vremena fitness eksperti vjerovali su kako je ta granica postavljena zbog nemogućnosti srčanog mišića da pumpa više krvi i šalje je po tijelu čime se mišićima uskraćuje dodatna količina kisika koja bi omogućila bolje performanse. Ali nova teorija ruši staru pa kaže kako zasluge za postavljanje barijere nema srce, pa ni pluća ili mišići već mozak. Mozak naime signalizira tijelu da se približilo kritičnoj točki i koči daljnje opterećenje.

Varkom do napretka

Znanstvenici su proveli brojna istraživanja, a jedno od zanimljivijih je ono u kojem su dvije grupe ispitanike bile ispitane treadmillgirlergometrijskim testovima. Prvo su obje grupe bile podvrgnute opterećenju koje se postepeno povećavalo sve do točke otkaza. Potom je jedna grupa ponavljala isti test, a druga je odmah na početku bila opterećena više od maksimuma postignutog na prvom testiranju. Taj ekstremni napor bi se ublažio nakon otprilike jedne minute, a brzina trčanja bi se smanjila. Taj ciklus bi se tijekom testiranja nekoliko puta ponovio. U trećem setu testiranja prva grupa je imala identične rezultate kao i u prva dva pokušaja, a druga grupa je na klasičnom testiranju pokazala da je podigla maksimum opterećenja koje njihovo tijelo može podnijeti. Bio je to dokaz da nisu srce, mišići ili pluća ti koji odlučuju koliko ste sposobni izdržati intenzitet cardio treninga već mozak. Znanstvenici su ga brzim maksimalnim opterećenjem zavarali i kasnio je u zaustavljanju tijela kako bi ga spasio od kolapsa.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!