Vježbe snage prevencija osteoporoze

Fitness Novosti

Vježbe snage prevencija osteoporoze

osteoporoza11S godinama, posebice kod žena u menopauzi, dolazi do velikih problema s padom gustoće kostiju, osteoporozom. U kasnijoj životnoj dobi taj problem prerasta u gubitak neovisnosti, otežano kretanje, učestale frakture kostiju i sve komplikacije koje ti lomovi donose.

Najnovije znanstvene analize (Longevity, Kathy Keeton) kažu kako pojačani unos kalcija u organizam nije dovoljan da se taj proces spriječi, nije dovoljan ni unos magnezija i drugih minerala koji pomažu vezanju kalcija, nužno potrebno je i vježbanje, a posebice se preporučuje rad s utezima.

U svojoj knjizi Kathy Keen navodi kako su znanstvenici na Ontario’s McMaster University zaključili da su dugogodišnji treninzi snage kod žena u menopauzi povećali gustoću kostiju do 9 % u odnosu na one žene koje nisu vrijeme provodile u teretani. One žene koje su tijekom godina redovito vježbale samo dva puta tjedno povećale su gustoću kostiju za 1 %, a neaktivnima je gustoća smanjena od 1,8 % do 2,5 %, uz to izgubile su i 2,5 % mišićne mase, a povećale udio masnih naslaga u građi tijela. Intenzivniji trening donosio je još bolje rezultate. Grupa koja je vježbala je uz to imala jače mišiće i posljedično bolju koordinaciju i ravnotežu, a prisjetite se samo koliko je to važno kada se dođe u „zlatne“ godine. dumbbells-butt-workouts

Treba razlikovati vježbe koje utječu na kosti od onih koje imaju manji utjecaj. Jednostavna klasifikacija kaže da su za gustoću kostiju korisne sve vježbe koje prenose „stres“ na kostur, a tu spadaju sve vježbe s opterećenjem, trčanje, vježbe na steperu … Plivanje, vožnja bicikla ili veslanje imaju mnogo manji utjecaj na gustoći i čvrstoću vaših kostiju. Ne morate se odreći tih aktivnosti ali dopunite ih dva ili tri puta tjedno vježbama snage. Treba uzeti u obzir kako je znanstveno dokazano da dizači utega imaju gušće kosti od trkača.

Početi trenirati je dobro uvijek, ali što prije uđete u teretanu manja je mogućnost da se suočite s problemima koje donosi osteoporoza. Ne morate vježbati intenzitetom kao da ste kandidat za Olimpijadu, a pravu mjeru napora odredit će vam treneri u fitnessu. I da, recimo to na kraju, muškarci premda rjeđe obolijevaju od osteoporoze nisu pošteđeni toga problema.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!