Vježbe sa elastičnim gumama

Fitness Novosti

Vježbe sa elastičnim gumama

elasticnegumeVježbe sa elastičnim gumama naširoko koriste mnogi zdravstveni i fitness djelatnici za razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti kao i u rehabilitaciji i prevenciji ozljeda. Idealne su za programe treninga kod kuće, a lako ih se može uključiti i u kružni trening kojim se pomaže razvoju kardiovaskularnog sustava, kao i jačanju specifičnih mišićnih skupina. Elastične su gume kompaktne i lagane pa ih možete koristiti i dok ste daleko od kuće.

Otpor elastičnih guma je izuzetno prilagodljiv te se veliki broj vježbi može napraviti s vrlo malo dodatne opreme. Manje mišićne skupine, koje je teško uklopiti u tradicionalni trening sa slobodnim utezima, mogu biti uključene u trening s otporom elastičnih guma. To ga čini posebno privlačnim za kondicijske treninge.

resistance-band-exercises-for-men

Specifičan kondicijski trening više uključuje pokrete cijelog tijela nego pojedinih mišićnih skupina. Svestranost vježbi sa elastičnim gumama omogućuje sportašu i treneru osmisliti vježbe koje dobro odgovaraju pokretima unutar određenog sporta, s različitim stupnjevima otpora. Možda je još važnija uloga koju mogu imati u prevenciji ozljeda i rehabilitaciji.

U nekoliko studija ispitani su učinci vježbi sa elastičnim gumama na jačanje određene mišićne skupine. Rezultat studija je pokazao da ne postoje definirane smjernice, niti na broj setova i ponavljanja vježbi niti na količinu otpora koji bi trebao biti korišten. Međutim, mnogi zdravstveni i fitness djelatnici koriste otpor elastičnih guma, kako bi spriječili i rehabilitirali ozljede jačanjem uglavnom manjih, zanemarenih skupina mišića.

Program vježbi sa elastičnim gumama nadopunjuje redovite treninge snage te može osnažiti mnoge izolirane mišićne skupine, kao što su mišići rotatorne manžete. Osim toga, treniranje tih inače zanemarenih mišića može čak i poboljšati učinak.

Sportaši ih mogu uključiti u program treninga van sezone kada su oporavak i regeneracijaResistance-Band-Exercise-for-Women najvažniji cilj.

Elastične gume su dostupne u različitim bojama, a odnose se na njihovu čvrstoću ili otpor. Kodiranje boja varira među proizvođačima, no uglavnom su sljedeće:

Žuta (lagana)
Crvena (srednja)
Zelena (teška)
Plava (posebno teška)
Crna (naročito teška)
Srebrna (super teška)

Vježbe sa elastičnim gumama izvode se u 2-3 seta po 12-15 ponavljanja (ili do 25 ponavljanja za elastične gume u bojama lakših otpora). Prvo se treba zagrijati 5-10 minuta uz lagane aerobne vježbe te se na kraju opustiti uz još 5-10 minuta laganih vježbi, uključujući i neke vježbe istezanja.

 

Pripremio: Dorian Radovčić, osobni fitness trener

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!