Vježba i bol

Fitness Novosti

Vježba i bol

neimenovanoVježbate li s utezima sigurno ste primijetili da tijelo na opterećenje često reagira bolom. No i tu treba razlikovati postoji li opasnost od ozljede ili ne. Bol se češće javlja kod osoba koje nemaju utrenirane mišiće. Rezultat je to naprezanja u mišićnim vlaknima i ligamentima na koje tijelo nije naviklo. Učestale kontrakcije mišića dovode do povećanog lučenja mliječne i drugih kiselina u mišićnom tkivu što dovodi do upalnog procesa. Ova vrsta bola je „dobra“, a sve što vježbač mora učiniti je dati tijelu dovoljno odmora između dvije serije vježbi.

 

Taj pozitivni stres u kombinaciji s odmorom mišiće čini jačim. No iskusite li oštar bol umjesto peckanja i uobičajenog zatezanja mišića vrijeme je da prekinete trening i provjerite, po mogućnosti i s liječnikom, o čemu je riječ. Moguće je da dobijete bolan grč mišića, posebice često to se događa sportašima koji gube dosta tekućine znojenjem. Prevencija je unošenje dovoljno tekućine u tijelo, a ako vam se grč dogodi lagano istezanje „pogođenog“ mišića.

Bodylife-Fitness-post5-650x433Lakše ćete se ozlijediti ako prije vježbi s opterećenjem niste zagrijani, ako dižete za vas prevelike težine, a uz to ponavljanja izvodite nepravilno s takozvanim „varanjem“ sve kako bi podigli više no što to uistinu možete. Posljedice mogu biti; tendonitis (upala ovojnice tetive), rupture (pucanje) mišića, ozljede ligamenata zbog nekontroliranih pokreta kod izvođenja vježbe, kao i uganuće zgloba iz istog razloga.

Ako ste bili tako loše sreće odmah prekinite trening, držite na ozlijeđenom mjestu ledeni oblog 10 do 20 minuta i ponovite to nekoliko puta dnevno, ako je moguće bandažirajte ozlijeđeni dio tijela, odmarajte u poziciji u kojoj je ozlijeđeni dio tijela u povišenom položaju. Ne zaboravite otići kod liječnika, naravno.

Ipak najbolje bi bilo da izbjegnete taj crni scenarij, a dobar put za to je pravilno izvođenje vježbi po mogućnosti uz osobnoga trenera koji vam je na usluzi u Blue – Gym fitness centrima.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!