Vitkost uz vizualizaciju

Fitness Novosti

Vitkost uz vizualizaciju

visualizationPomaže li vizualizacija kod dostizanja sportskih ciljeva? Odgovor na to pitanje sigurno vam mogu dati brojni vrhunski sportaši koji prije nastupa naizgled smiješno, zatvorenih očiju i uz „čudne“ pokrete, u mislima prolaze skijašku, atletsku ili neku drugu stazu ili sportsko borilište.

No, možemo postaviti jedno mnogo čudnije pitanje; Pomaže li vizualizacija kod kontroliranja vlastite tjelesne težine i promjena prehrambenih navika? Znanstvenici s kanadskog sveučilišta McGill tvrde da se vizualizacija može itekako koristiti za gubljenje ili dobivanje kilograma. U istraživanje koje je trajalo cijeli tjedan uključili su dvije grupe ispitanika. Jedna grupa unosila je povećanu količinu voća, zapravo traženo je od njih da jedu voća koliko god mogu, a druga je uz to imala seanse vizualizacije. Primjerice vizualizirali su proces nabave voća, pripreme za jelo i na kraju same konzumacije. Rezultat je bio zapanjujući, grupa koja je koristila vizualizaciju jela je dvostruko više voća od one koja nije koristila tu tehniku.

Što je vizualizacija?

Nema prirodnijeg procesa od vizualizacije. Bili vi svjesni toga ili ne sve što ste ikada vizualizacija 2učinili počelo je vizualizacijom u vašem mozgu. Dobro je znati da mozak na podsvjesnoj razini ne razlikuje vizualizaciju od realnosti što pomaže kod razvijanja samouvjerenosti i usmjerenosti prema zadanom cilju u stvarnom životu. Za svjesno potaknuti taj proces potrebno je slijediti nekoliko jednostavnih koraka; – Sjedite ili lezite, cilj je udobno se smjestiti, zatvorite oči i nekoliko puta duboko udahnite kako bi se opustili. – U mislima si predočite cilj koji želite postići. – Dočarajte si osjećaje, misli ali i one fizičke, koje ćete imati nakon što postignete željeni cilj. – Nakon tri do pet minuta vizualiziranja otvorite oči i krenite u akciju, ovaj put u stvarnom životu. Važno je biti miran i opušten dok vizualizirate, stoga je najbolje kada vas nitko ne ometa. Vrhunski sportaši često nisu u takvoj poziciji, ali oni provode godine vježbajući tijelo i um, pa su sposobni vizualizirati i usred prepunog stadiona.

Ciljevi

Vizualizacija vam može poslužiti za bilo koji postavljeni cilj. Ali ako o kontroli tjelesne težine govorimo onda postoje neki prioriteti.

– Promjena prehrambenih navika

– Rješavanje problema, poput odbijanja slatkiša kad vam ih netko ponudi

–  Postavljanje mjerljivih ciljeva, gubitak težine, nošenje manjeg broja odjeće, dostizanje neke norme u tjelovježbi

Za početak i vježbu vizualizirajte kako će vam ovaj članak pomoći u ostvarenju željenih ciljeva.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!