Visoka anksioznost? Vježbanjem protiv stresa!

Fitness Novosti

Visoka anksioznost? Vježbanjem protiv stresa!

bicikla600x400
Osim što može poboljšati raspoloženje, vježbanje smanjuje tjeskobu nastalu uoči nekog stresnog i emocionalnog događaja.
 
Nove studije dokazale su tzv. dobru suradnju između vježbanja i dobrog raspoloženja, ali ono što nije poznato jest da li ti pozitivni učinci, kojima se pokušavamo boriti protiv svakodnevnog stresa, potraju i nakon što napustimo teretanu. Isto pitanje postavio je i J. Carson Smith, docent kineziološkog odjela na Sveučilištu Maryland.
U ovom istraživanju, neki od sudionika bili su izloženi 30 minutnom odmoru, a neki  30 minutnoj vožnji bicikla u periodu od dva dana. Proizvod namijenjen mjerenju razine tjeskobe bio je upotrebljavan prije početka i nakon završetka aktivnosti.
Prije no što su sudionici ovog istraživanja krenuli s aktivnostima, bilo to odmor ili vožnja bicikla, pogledali su seriju raznolikih slika. Na slikama su bili ugodni prizori kao npr. slike obitelji, djece, štenadi, oni manje ugodni kao što su nasilje te slike neutralne tematike – prikaz različitih predmeta (tanjuri, šalice, namještaj…). Nakon što su pogledali slike, izmjeren je njihov stupanj anksioznosti. Nakon toga izmjeren je stupanj anksioznosti i nakon 30 minutnog vježbanja i nakon kratkog odmora, što je rezultiralo zaključkom da odmor, kao i vježbanje imaju sličan učinak u smanjenju anksioznosti i da se ona svakako smanjuje.
Kako god, studija je također pokazala, da se tjeskobna razina, onih koji su bili podvrgnuti odmoru, nakon nekog vremena ponovo vratila na početnu razinu za razliku od onih koji su bili podvrgnuti vježbanju i koji su uspjeli sačuvati manju razinu tjeskobe.
Prema riječima istraživača, vježbanje svakako pomaže pri otklanjanju stresa i ako vježbate, ne samo da ćete smanjiti stupanj anksioznosti, nego ćete se lakše suočavati s emocionalnim događajima

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!