Vaskularnost

Fitness Novosti

Vaskularnost

vene1Ako postoji nešto što  je u bodybuildingu kontroverzno onda je to vaskularnost.

Dok natjecatelji iznalaze načine kako je pojačati, amateri, uglavnom oni koji zaziru od teretane, utega i vježbi snage, s gnušanjem komentiraju fotografije vrhunskih bodybuildera na kojima se vidi svaka vena.

Stručnjaci su u jednom pogledu kod ove problematike jednoglasni, velik, možda i presudan utjecaj na to koliko će vene biti izražene na tijelu ima genetika. No, dakako potom dolazi količina potkožnoga masnog tkiva i raspored površinskih vena. Želite li da vam vene budu jako izražene postotak potkožnog masnog tkiva trebao bi vam biti između 6 % i 8 %. Vene, one veće, će biti vidljive i ako se taj postotak kreće od 12 % do 15 %.vene 2

Vaskularnost kod bodybuildera se u javnosti često veže uz korištenje nedopuštenih sredstava kojima se postiže smanjenje količine potkožnog masnog tkiva i to mnogo efikasnije no vježbom ili specijalnom prehranom. Takve tvrdnje mogu biti točne, ali ne kod svih bodybuildera. Naravno da ima onih koji uzimaju  clenbuterol ili hormon rasta, ali ima i onih s izraženom vaskularnošću koji su što se dopinga tiče „čisti“.

Zabilježeno je da se neki bodybuilderi u pokušaju dostizanja pojačane vaskularnosti koriste lijekovima koji podižu krvni tlak, što je veoma opasno jer može doći do srčanog ili moždanog udara. Drugi se pak počaste malom količinom vina ili kompleksom B vitamina koji dovode do proširenja vena. Vene su uočljivije i kada je tijelo dehidrirano, ali to svakako nije stanje u kojem želimo dovesti svoje tijelo. No bodybuilderi koje vidimo na fotografijama često pribjegavaju tome, ali i – Photoshopu.
 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!