Uvod u trening s vlastitom težinom

Fitness Novosti

Uvod u trening s vlastitom težinom

vlastitatezinaPaul „Coach“ Wade je izdao dvije najbolje knjige ikad napisane na temu o treningu s vlastitim tijelom. Njihovi nazivi su Convict Conditioning – How to Bust Free of All Weakness Using the Lost Secrets of Supreme Surviaval Strength a druga je Convict Conditioning 2 – Advanced Prison Training Tactics for Muscle Gain, Fat Loss and Bulletproof Joints.

U uvodu svojih knjiga ima cilj prosvijetliti običnoga vježbača koji ide u teretanu i misli da je sinonim za snagu bodybuilder koji je jako masivan, izgleda impozantno, trenira na mašinama i vjerojatno je na hrpi preparata (što legalnih što ilegalnih). Osobe koje treniraju na takav način većinom sami sebe smatraju vrlo jakim i moćnim. Međutim to nije tako. Postoji veći broj razloga. Glavni je da ne posjeduju funkcionalnu snagu koju mogu upotrijebiti.

Coach Wade navodi samo neke stvari koje takve osobe ne mogu izvesti:

  • jednoručni sklekovi (izvedeni s pravilnom tehnikom – 20 ponavljanja).
  • jednonožni čučnjevi (duboki)

jednoručni zgib – jedno ponavljanje je previše za većinu

dovoljno jaka i fleksibilna kralježnica koja omogućuje da se spuste u gimnastički most (po mogućnosti i vrate u prvobitni položaj).

Coach Wade koristi mjerila različita od onih koja koriste većina vježbača (koliko možeš podići na nekom trenažeru). Da me ne bi krivo razumjeli trenažeri imaju svoju upotrebu i primjenu kao i slobodni utezi, ali tu se teži drugačijim ciljevima.

 

Kroz nekoliko sljedećih članaka ću vam prezentirati sustav treninga i filozofiju Coach Wadea pa se možda neki od vas (možda i većina) pronađu u tome i krenu s „pravim“, muškim treningom (vjerujte nije nimalo lako).

U zadnje vrijeme je postao popularan trening s težinom vlastita tijela (bodyweight trening) pogotovo pojavom filmova i „junaka“ na YouTubeu poput Hanibala, Calisthenics Kingza i drugih osoba koje u svom kvartu, u parku, izvode ekstremne stvari s vlastitim tijelom, a počela su i natjecanja u tome. bodyweight-trainingGlavna ideja koja će nas voditi je sposobnost, a ne izgled. Svoju metodu Coach Wade naziva progressive calisthenics (progresivno vježbanje s vlastitim tijelom). Možemo ju opisati kao „umjetnost korištenja vlastitog tijela u svrhu dovođenja do maksimuma vlastitoga razvoja“. Kroz prošlost se umjetnost treninga s vlastitim tijelom pomalo izgubila iz razloga što se htjelo tjelesno vježbanje unaprijediti tj. olakšati kroz različita pomagala, ali se izgubila sama bit pa se dobio kontra efekt. Kombinacijom treninga na spravama i treninga s težinom vlastita tijela to se može ispraviti.

 

Marino Bašić, prof. kineziologije

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Blue Gym
Latest posts by Blue Gym (see all)