Upotpuni jelovnik

Fitness Novosti

Upotpuni jelovnik

losingweight man wincing at bellpepperAko su vam dosadila pileća ili pureća prsa, bjelanjak od jaja i proteinski napitci to još uvijek ne znači da morate odustati od ishrane bogate proteinima ili drugim važnim sastojcima,nužne za rast ili barem održavanje mišićne mase.

 

Postoje mnoge namirnice bogate proteinima koje itekako mogu obogatiti vaš jelovnik ili one koje omogućavaju bolje funkcioniranje tijela a s istim rezultatom – napretkom u formi.

Repa, primjerice, nije najomiljenija namirnica u našim krajevima. No znanstvenici su potvrdili kako konzumiranje repe sat i petnaest minuta prije treninga poboljšava tjelesne performanse. Vježbači se sporije umaraju, a tijelo bolje distribuira kisik tako potreban za kvalitetno izvođenje treninga. sardines 01

Ako vam repa ne leži sardine sigurno hoće. Ta često podcijenjena namirnica najčešće je konzervirana, ponekad i u kvalitetnom maslinovu ulju. Sardine imaju čak 27 puta manje štetne žive no što je možete naći u tunjevini. Uz to su bogate Omega 3 masnim kiselinama, čak šest puta više no u identičnoj količini tunjevine. S takvim sastojcima osigurana je proizvodnja amino kiseline leucin neophodne za bolju sintezu proteina.

Čokoladno mlijeko je, ako niste znali, odličan odabir nakon treninga, ako već nemate proteinski napitak pri ruci. Čokoladno mlijeko sadrži brzo (whey) i sporo (casein) razgradljive proteine. Osim toga odlično je u obnovi zaliha glikogena u mišićima te poboljšanje sinteze proteina. Uz sve to antioksidansi iz kakaovca smanjuju posljedice oštećenja mišića tijekom intenzivnog treninga.

Bademi su fitness premija među orašastim voćem. Bogati su proteinima i vlaknima. Sadrže i vitamin E i vitamin B, sastojke važne za reducirane slobodnih radikala te za ubrzanje metabolizma.

malinePremda zvuči čudno i maline pomažu kod izgradnje mišića, i to na više načina. Recimo poboljšavaju probavu pa tijelo bolje koristi unesene namirnice. Sadrže i mnogo vlakana, antioksidanata. Anthocyanin je među važnijim jer omogućava veću osjetljivost mozga na leptin, hormon važan za rad metabolizma i osjetljivost na inzulin.

Mnogo je još namirnica korisnih i neprepoznatih u svijetu fitnessa, a mi smo u ovom tekstu naveli tek neke, lako dostupne u našim krajevima. No i one će biti dostatne da razbiju monotoniju zdrave prehrane.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!