Trening sa medicinkom

Fitness Novosti

Trening sa medicinkom

medicinka vjezbVježbe s medicinkom su važan alat u razvoju specifične snage u pojedinim sportovima. Mogu se koristiti kao dio kružnog treninga ili treninga eksplozivne snage. U stvari, vježbe eksplozivnosti za gornji dio tijela bez njezine upotrebe su ograničene.Trening snage za sportove, najvećim dijelom vrlo je različit od bodybildinga. Postoje periodi godišnjeg programa treninga koji su usmjereni na razvoj maksimalne snage i povremeno hipertrofije, ali krajnji cilj za većinu sportaša je razvoj eksplozivne snage i/ili snažne izdržljivosti.

Iako postoje razne metode kako povećati snagu, zajednički element je brzina kontrakcije. Medicinke su rekvizit koji omogućuje relativno lagano izvođenje eksplozivnih pokreta. Medicinke omogućuju sportašu i treneru osmisliti vježbe koje dobro odgovaraju pokretima unutar određenog sporta. Uzmimo tenis za primjer. Simulacija forehand ili backhand udarca u tenisu teško je izvediva sa slobodnim utezima dok nam vježbe sa medicinkom to omogućuju. I naravno, vježbe s medicinkom nisu ograničene samo na tenis. One imaju primjenu i u sportovima kao što su: atletika, košarka, nogomet, odbojka, rukomet,…

Medicinke moraju naći svoje mjesto u ukupnom programu tornado balltreninga snage, ali to ne znači da trebaju zamijeniti sve oblike treninga snage. Sjetite se da su vrlo učinkovite kod razvoja eksplozivne snage i da treba samo pažljivo izabrati one vježbe koje vjerno simuliraju pokrete određenog sporta.

Prije treninga sa medicinkom potrebno je temeljito zagrijavanje. Uvjerite se da imate dovoljno prostora i odgovarajućeg trening partnera. Vježbe izvodite na početku glavnog dijela treninga dok ste još svježi i odmorni. Fokusirajte se na brzinu pokreta, ali pazeći da ne kvarite tehniku izvedbe. Nemojte odabrati pretešku medicinku koja će usporavati pokrete u vježbi. Kod stojećeg položaja bacajući medicinku iza glave pazite da leđima ne idete u preveliku hiperekstenziju.

Dorijan Radovčić

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!