Teniski lakat

Fitness Novosti

Teniski lakat

TeniskiLakat1Danas pišemo o problemu teniskog lakta. Kroz članak ćemo odgovoriti čitateljima što je to teniski lakat, kako do njega dolazi i kako ga liječiti. Teniski lakat (lateralni epicondylitis) jest upala tetive koja se nalazi na vanjskom dijelu lakta. Tkiva tetive ne moraju biti samo upaljena, u nekim slučajevima mogu biti čak i djelomično rastrgana. Teniski lakat je “stanje” koje utječe na stotine tisuća profesionalnih tenisača, ali ujedno od njega pate i rekreativci koji  tek počinju igrati tenis zbog specifičnosti pokreta reketom i aktivacije mišića tokom zamaha reketom prema loptici.

Drugi oblik teniskog lakta se naziva golferski lakat jer tu dolazi do upale na medijalnom epicondylitisu. To je zapravo isti problem, isti su simptomi i liječi se na isti način, ali se upala i bol nalaze na unutarnjem dijelu lakta, a kod teniskog na vanjskom dijelu lakta.

TeniskiLakat2

Postavlja se pitanje kako uopće dolazi do toga? Ponavljajući pokret stresan za naš lakat najčešće je objašnjenje, ali točan uzrok nije potpuno jasan i može se razlikovati od osobe do osobe. Najvjerojatniji uzrok je prekomjerna uporaba pokreta reketom pod različitim kutevima gdje se sila iz udarca reketa prenosi u lopticu. Kako loptica putuje prema reketu, tijelo mora prvo tu lopticu “upiti” u svoj reket i zaustaviti svu silu loptice, a zatim nanovo stvoriti novu silu i prenijeti je na lopticu udarcem reketa. Tu dosta pati upravo područje lakta sa svojim mišićima i tetivama. Osim ovoga, najvjerojatniji uzrok teniskog lakta je i učestalo igranje tenisa (najmanje 3 puta tjedno), dob (više od 35 godina), nedostatak fleksibilnosti i snage, lošija tehnika izvođenja udarca reketom, te prečvrsti hvat reketa dok je tenisač u pokretu ili u očekivanju protivničkog udarca (servisa), a u tom trenutku ne koristi reket jer se tu tenisač (rekreativac)dosta troši, što tetive i mišići ne mogu adekvatno podnijeti. Utjecaj između reketa i loptice je ključan moment za mišiće podlaktice i cijeli lakat, jer se u trenutku kad se loptica i reket susreću stvaraju vibracije koje se prenose na ruke i koljena. Kada na to dodamo kontrakciju podlaktice prilikom udaranja loptice reketom, krajnji rezultat svega navedenog jest upala, a u nekim slučajevima i degeneracija tkiva na vanjskom dijelu lakta. Gledano sa aspekta rehabilitacije, dugogodišnji tendinitis će postati tendonosis.

TeniskiLakat3

 

Koja je razlika između tendinitisa i tendonosisa?

Kad se misli na tendinitis, misli se na bol i žarenje u zahvaćenom području. Time se gubi snaga i fleksibilnost u upaljenom području, te se bolovi u tom području cijelodnevno javljaju, i nismo u mogućnosti činiti različite svakodnevne aktivnosti. Međutim, čak i u tom slučaju ne možemo biti sigurni radi li se o tendinitisu ili tendonosisu. Iz toga razloga nam treba stručan savjet zdravstvenih djelatnika koji tvrde da detaljnom analizom, te naravno pravilnim odmorom možemo doznati radi li se o tendinitisu ili tendonosisu. Tendonosis je degeneracija kolagena tetive kao reakcija na prekomjernu kroničnu uporabu uz zanemarivanje simptoma upale u samom početku. Ljudi se često zavaravaju da će simptomi prestati, pa iako ih boli svejedno  nastavljaju raditi. Zbog toga se nad lakšom upalom odvija još jača upala, jer ne pružamo tijelu dovoljno vremena za odmor, misleći kako će problem nestati sam od sebe. Čak i mali pokreti, poput klika mišem, mogu uzrokovati tendonosis ukoliko zanemarujemo simptome. Konfuzija u vezi razlika između tendinitisa i tendonosisa je široko rasprostranjena.

Vrijeme oporavka od upale određenog tjelesnog područja u slučaju tendinitisa je od nekoliko dana do 6 tjedana (naravno ako se pravovremeno započelo s rehabilitacijom i tretmanima), dok je u slučaju tendonosisa vrijeme oporavka, u ranoj fazi, 6 tjedana do 3 mjeseca, a ako je riječ o najgorem obliku trajanje oporavka može doseći čak 3 do 6 mjeseci, te ponekad mogu biti potrebni i operativni zahvati. Liječenje tendonosisa, ukoliko nije toliko kroničan da zahtijeva operaciju, uključuje: odmor, prilagodbu ergonomije i biomehanike pokreta,  pomagala koja će omogućiti mišiću da se što manje umara i troši, lagano istezanje mišića, (pokušajte svaki put kada se osjećate bolje napraviti puni opseg pokreta ili što jače koristiti taj mišić u pojedinim kontrakcijama od nekoliko sekundi – kako prolazi vrijeme, tako i vi napredujte sa istezanjem i laganim kontrakcijama mišića), koristite led (led uzrokuje vazokonstrikciju i smatra se da riješava abnormalne neovaskularizacije tkiva tetive), ekscentrično jačanje mišića, masažu, te prehranu (vitamin C, mangan i cink važni su za sintezu proizvodnje kolagena, a vitamin B6 i vitamin E su također povezani sa zdravljem tetiva).

TeniskiLakat5

Brojke vezane uz teniski lakat:
•    Osoba koja 3 ili više puta tjedno trenira tenis podložnija je dobivanju teniskog lakta.
•    Osobe starije od 35 godina značajnije pogađa problem teniskog lakta.
•    50 posto rekreativaca koji igraju tenis zadobe problem teniskog lakta.

 

Tko još može dobiti teniski lakat osim tenisača?

Osim tenisa, svi sportovi u kojima se koristi reket kao neophodan rekvizit mogu izazvati problem teniskog lakta. Također, teniski lakat može zadesiti i sportaše koji se bave različitim bacanjima (bacanje koplja), ili tzv. quarterbackovi u američkom nogometu. Tko god trenira i često izvodi pokrete bacanja ili guranja pod različitim kutevima može patiti od problema teniskog lakta. Međutim, sportovi sa reketom gdje se osim snage očituje i vibracija pri dolasku reketa u kontakt sa lopticom više pridonose problemu teniskog lakta.

TeniskiLakat7

Simptomi:
1.    Oštra bol na vanjskom dijelu lakta.
2.    Bol koja zrači niz podlakticu.
3.    Bol u laktu pri izvođenju pregiba u zglobu lakta, prilikom rukovanja s nekim i slično.
4.    Bol na dodir.
5.    Gubitak snage.

Početno liječenje:
1.    Odmoriti od tenisa najmanje tjedan dana.
2.    Nanositi led 15 do 20 minuta 3 do 4 puta dnevno
3.    Aspirin, acetaminofen, ibuprofen ili naproxen za bolove i upale.
4.    Koristiti zavoj za lakt zbog preusmjerenja pritiska od upale.
5.    Posjetiti liječnika ukoliko bol ne prestane.

 

Kako se vratiti aktivnosti nakon ozljede?

Koristite rehabilitacijske vježbe za poboljšanje fleksibilnosti i povećanje snage ruku.

1.    Istezanje dlana držeći ruku ravno, a dlan prema dolje. Time se radi pregib (fleksija) u ručnom zglobu.teniski lakat

•    Potpomognite si drugom rukom na način da vrhove prstiju zgloba šake koji se nalazi u fleksiji vučete prema dolje. Na taj ćete način osjetiti podlakticu. Vrhovi prstiju su usmjereni prema tlu.
•    Ne dopustite da to prelazi prag boli.

2.    Ekstenzija u zglobu šake

•    Dlan je, za razliku od prošle vježbe, okrenut od vas i što je jače moguće gurate prste prema gore i prema sebi. teniski lakat istezanje1
•    Pripomognite si drugom rukom radeći istu vježbu, ali na efikasniji način – drugom rukom vucite prste prema gore.Trebali biste osjetiti lagano zatezanje u gornjem dijelu podlaktice.
•    Također ne dopustite da se prelazi prag boli.

TeniskiLakat6

3.    Masaža

•    Masirajte lagano prstima mišiće podlaktice kako biste potaknuli bolju cirkulaciju. Posebno lagano masirajte upravo onaj dio podlaktice gdje najviše osjetite upalu i bol.
•    Nemojte se pokušati vratiti aktivnostima prerano. U ovakvim slučajevia najpotrebniji je odmor. Mnogi tenisači i rekreativci pogoršaju ozljedu zbog što ne mogu mirovati i time uzrokuju još veću štetu jer si ne pruže dovoljno odmora.

4.    Slobodno trenirajte ali nemojte koristiti pokrete koji vam uzrokuju bolove. Hodajte, trčite, radite izometričke treninge, itd.

 

Kako izbjeći teniski lakat?

Kada učite igrati tenis, učite od educiranih, obrazovanih i certificiranih trenera – oni će vam pokazati pravilnu tehniku izvođenja pokreta uz što manje opterećenje lakta. Razmišljajte i o tome da, ukoliko ste početnik, prilikom backhanda koristite obje ruke jer je tada vibracija manja. Koristite reket koji ima fleksibilno vratilo i žice manje napetosti. Već je spomenuto – nemojte držati reket prečvrsto dok udarate i opustite vaše držanje između razmjene udaraca. Ovo što smo naveli kao primjere se odnosi samo na tenis, ali se može odnositi i na razne sportove gdje je čest pokret ekstenzije ruke iz pregiba, proizvodeći veliku silu u kratkom vremenu.

TeniskiLakat8

S obzirom na navedeno, potrebno je biti pažljiv tijekom tjelesnih aktivnosti i posebnu pozornost obratiti na tehniku pokreta. Uvijek ulazite u trening kvalitetnim zagrijavanjem i adaptacijom mišića na podražaje koji ga očekuju. Na taj način uvelike ćete smanjiti stres i šok za mišić pri izvođenju određenog pokreta.

Piše: Domagoj Jembrih, student kineziologije

 

Iz naše bogate ponude izdvajamo Komplet Bumper Elite Pro (160 kg) + gratis remen, Trening uže Battle Rope (50 mm, 15 metara), Zidno vratilo i nosač boks vreće i NordicTrack T9.2 traku za trčanje.

Svu ostalu ponudu opreme provjerite na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!