Taktika treninga

Fitness Novosti

Taktika treninga

taktika 1Koju ćete taktiku odabrati u vašem treningu ovisi o tome koji vam je cilj, je li to prije svega povećanje izdržljivosti, snage, povećanje mišićne mase ili eksplozivnosti. Ovisno o tome odabrat ćete s koliko ponavljanja izvodite pojedine vježbe, koje opterećenje ćete koristiti i koliko su dugi periodi odmora između serija.

 

Izdržljivost

 

Dva su moguća scenarija ako želite povećati izdržljivost vaših mišića. Prvi je da povećate broj ponavljanja u seriji, a drugi da skratite vrijeme odmora između dvije serije jedne vježbe. U principu za ovakav pristup treningu bilo bi poželjno odraditi 15 do 25 ponavljanja po seriji, ali uz napomenu da vrijeme izvođenja serije ne bude kraće od 30, a duže od 90 sekundi. Odmori između serija, a treba ih biti do tri, je od 30 do 60 sekundi. Alternativa je izvođenje pet serija sa 10 do 15 ponavljanja i odmorom od 15 do 30 sekundi između dvije serije. taktika 2

 

Snaga

 

Ako vam je cilj snaga logično ćete odabrati rad s većim težinama i manjim brojem ponavljanja u jednoj seriji, a periodi odmora između serija bit će znatno duži (dvije do tri minute). Ovakav trening najčešće se koristi za pogađanje glavnih mišićnih grupa (leđa, grudi, noge,…). Za najbolje rezultate izvodite tri serije po vježbi sa šest do osam ponavljanja te odmorom od već ranije spomenute dvije do tri minute. Ako vježbe izvodite s lakoćom povećajte opterećenje jer inače nećete dostići željeni nivo snage.

 

Masa

 

Kad govorimo o muškoj populaciji povećanje mišićne mase je vjerojatno najčešći cilj postavljen prije ulaska u fitness. Žene pak više razmišljaju o tonusu i definiciji mišića. Unatoč uvriježenom mišljenju podizanje ekstremnih težina ne znači ujedno i optimalno povećanje mišićne mase. Za najbolje rezultate na ovom polju morate naći „zlatnu sredinu“ između treninga za snagu i treninga za izdržljivost. Kao i kod gubljenja kilograma i dobivanje mišićne mase je proces koji traje godinama, ako o značajnijim pomacima govorimo. Dakle nećete postati bodybuilder za tri mjeseca, a to je briga koja najčešće opterećuje žene i odvraća ih od rada s utezima. Premda je svaki organizam poseban generalno možemo reći da je optimalan trening za dobivanje mase onaj u kojem se po vježbi izvodi jedna do tri serije s 10 do 12 ponavljanja i 90 sekundi odmora između dvije serije.

taktika 3

Eksplozivnost

 

U modernom sportu pojam eksplozivnosti je „prvo slovo abecede“. Pomak na ovom polju čini razliku između prosječnog natjecatelja i prvaka. Ovakav trening uglavnom nije potreban amaterima, ali sportski natjecateljima svakako jest. Povećanje eksplozivnosti doći će s izvođenjem vježbi s lakšim ili srednjim opterećenjem. Preporučuju se tri do pet serija sa tri do pet ponavljanja, ali izvedenih što je brže moguće. Pri tom svakako treba pripaziti da se vježba izvodi korektno kako ne bi došlo do ozljede.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Blue Gym
Latest posts by Blue Gym (see all)