Tajna remena

Fitness Novosti

Tajna remena

bpb pojas weiderZnate li čemu služi remen za dizanje utega? Većina vježbača misli da je remen podrška leđnim mišićima i da može pomoći u prevenciji ozljeda.

 

To je djelomice točno, ali bolje razumijevanje mehanike pokreta će promijeniti vaše mišljenje o ulozi remena.

Kad se govori o ulozi remena za dizanje utega zapravo se govori o disanju. Većina ljudi tijekom većeg napora kod izvođenja vježbe izdiše zrak, a u suprotnom pokretu ga udiše.  Međutim to nije najbolja strategija ako vam je primaran cilj dizanje velikih težina. Pogledajte samo natjecatelje u powerliftingu, sigurno nećete vidjeti uobičajenu tehniku disanja kod njih. Oni kod podizanja ekstremnih težina zadržavaju dah. To se zove Valsalva manevar i kao posljedicu ima povećanje tlaka u trbušnoj šupljini. Povećani tlak i trbušni mišići s prednje strane kralježnice i leđni mišići sa suprotne strane drže vas uspravnim dok podižete teške terete i na taj način štite od ozljede.52Jul10-Weightlifter-WEB

Stvarna uloga remena je upravo podizanje tlaka u trbušnoj šupljini i podrška kralježnici s prednje strane, a ne zadnje što bi olako mogli pomisliti. Širenje remena sa zadnje strane dobro dođe, ali daleko od toga da je presudno za efikasnost remena za dizanje utega. Remen širok od osam do deset centimetara, pa i ako nije proširen na području leđa odlično će ispuniti svoju funkciju. Ako je uži od toga nije dobra potpora, a ako je širi samo će smetati na poziciji između rebara i kukova.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!