Ta zdrava Olimpijada

Fitness Novosti

Ta zdrava Olimpijada

london-2012Tko kaže da vrhunski sport nije koristan? Prema istraživanju znanstvenika s klinike Mayo Olimpijada i dostignuća vrhunskih sportaša na njoj potiču „obične“ ljude na tjelesnu aktivnost, a to svakako pridonosi njihovu fizičkom zdravlju, no rezultati njihovog istraživanja kažu i usporavanju odumiranja moždanih stanica, dakle odgađanju demencije.

Znanstvenici ističu aerobne prednosti sportova poput plivanja ili trčanja. To je sjajno, dobar je i nogomet, košarka, rukomet ili brzo hodanje, ali neki drugi olimpijski sportovi zahtijevaju viši stupanj koncentracije i uporabu kognitivnih sposobnosti. To su u prvom Eyes-on-the-ballredu stolni tenis, mačevanje, badminton, taekwondo, veslanje i kanuing. Uz to što su aerobno korisni traže koordinaciju više mišićnih skupina, preciznost pa i anticipaciju budućih događaja u sportskom nadmetanju.

Neurolog s klinike Mayo, Rodolfo Savica, zaključuje kako je bavljenje bilo kojim od ovih olimpijskih sportova 30 minuta dnevno i pet dana u tjednu izuzetno zdravo za vaš – mozak. Zlobnici bi rekli tko ima zdrav mozak njega ne treba nagovarati na tjelovježbu. No bilo kako bilo znanstvena zajednica uključila se u slavljenje Olimpijade.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!