Svemoćna vijača

Fitness Novosti

Svemoćna vijača

rope 11Zamislite vježbu kojom istodobno pogađate ruke, noge, ramena, grudi , trbušnjaci, …, i pokušajte pogoditi koja sprava vam je potrebna za tu superiornu aktivnost. Možda vas iznenadi kad saznate kako vam je za izvođenje te vježbe potrebna tek vijača za preskakanje. Rutinu koju su prije svega proslavili boksači sada koristi sve više sportaša i rekreativaca. Razlog je jednostavan. To je efikasan način da se dostigne viši nivo brzine, eksplozivnosti, koordinacije, boljeg osjećaja ravnoteže.

Odabir vijače

Prvo morate odabrati vijaču odgovarajuće duljine. To ćete učiniti na način da stanete nogama na sredinu konopa držeći krajeve u rukama. Kad ruke podignete moraju otprilike doseći visinu vaših ramena. Sada kad ste dobili alat vrijeme je da krenete s treningom, a vježbati možete u fitnessu ili kod kuće. U početku preskačite vijaču 30 sekundi i potom uzmite pauzu od 15 sekundi. Ako ste nakon nekoliko takvih serija odmorni, znači morate pojačati intenzitet. Sljedeći put vježbajte u intervalima 45 sekundi preskakanje vijače i 15 sekundi odmora. Kako vam se forma diže tako ćete povećavati vrijeme aktivnog vježbanja. Velika prednost vijače je što sa njom možete vježbati i u zatvorenom prostoru jer za izvođenje vježbi nije potrebno mnogo mjesta, jeftina je za kupiti i lako je stavite u svaku sportsku torbu.

Kad mišići „gore“jumprope

Neka vam skokovi budu niski, tek toliko da vijača prođe ispod vaših stopala, ramena držite opušteno, a leđa uspravno. Premda sve ovo zvuči relaksirajuće vjerujte da ćete brzo otkriti kako vam mišići nakon nekoliko minuta“gore“. Posebice pogođeni bit će trbušnjaci koji imaju zadaću držati tijelo u ravnoteži pri koordiniranom izvođenju više pokreta istodobno, a koji moraju biti vrlo precizni. Kad se dovoljno izvještite možete pokušati preskakati vijaču poput boksača koji skakuću na jednoj pa na drugoj nozi naizmjence. Trbušnjake ćete još jače pogoditi ako tijekom izvođenja vježbi naizmjence koljeno jedne noge podignete malo više u zrak ili se nagnete malo prema naprijed.

Umjesto trčanja

Pet minuta preskakanja vijače je ekvivalent dva istrčana kruga od 400 metara na atletskoj stazi. Dakle nije jednostavno i stoga morate pripaziti na broj otkucaja srca tijekom izvođenja vježbi kako ne bi pretjerali. Jedna od formula za izračunavanje idealnog srčanog ritma je da od 220 oduzmete vaše godine starosti. Dobiveni rezultat pomnožite s 0.9 da bi dobili gornju granicu, a s 0.6 donju granicu. Zadržavanje u tom rasponu tijekom izvođenja vježbi je sigurno i korisno za vaše tijelo.

 

Tomislav Rukavina

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Blue Gym
Latest posts by Blue Gym (see all)