Što su bjelančevine

Fitness Novosti

Što su bjelančevine

proteini11Bjelančevine su organski kemijski spojevi. Mogu biti građene isključivo od aminokiselina pa ih nazivamo jednostavne bjelančevine ili proteini. Pored aminokiselina bjelančevine mogu sadržavati i neke jednostavnije organske pa čak i anorganske spojeve.

U tom ih slučaju nazivamo složene bjelančevine ili proteidi. S obzirom na neka kemijska svojstva jednostavne bjelančevine dijele se na: albumine, globuline, gluteline, prolamine, histone, protamine i skleroproteine. Složene se bjelančevine dijele na: nukleoproteide (bjelančevine u jezgri stanice), glikoproteide, kromoproteide, fosfoproteide i lipoproteide.

Bjelančevine u tijelu imaju mnogo zadaća. One su osnovni gradivni elementi stanice, a prema tome i cijelog organizma. Krvne bjelančevine su od velikog značaja za transport vode, za izmjenu tvari između krvi i tkivne tekućine i za izlučivanje mokraće. Za zgrušavanje krvi neophodne su bjelančevine fibrinogen i protrombin. Antitijela su također građena od bjelančevina kao i neki hormoni (inzulin i hormon epitelnih tjelešaca). Bjelančevine mogu biti i izvor energije, kao i ugljikohidrati i masti, ali to im je sporedna zadaća. Bjelančevine se u tijelu troše na različite načine: za stvaranje fermenata, za obnovu propalih stanica, za stvaranje sluzi … Zbog toga ih moramo primati u određenim količinama u hrani. Postoje i posebni preparati krvnih bjelančevina koji sadrže antitijela i koji se daju kod nekih zaraznih bolesti (gama globulin). Kod nekih bolesti (ciroza jetre) daje se hrana bogata bjelančevinama.

Edin Jusufagić, prof., trener Blue-Gym Kantrida

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!