Šipka ili “gladijator”?

Fitness Novosti

Šipka ili “gladijator”?

weight-lifting-equipmentKad uđete u teretanu bez ikakve sumnje imat ćete mogućnost vježbati i na spravama i sa „slobodnim“ utezima. Pitanje je što je od toga bolje, i ima li uopće razlike?

Zapravo i jedna i druga solucija imaju svoje prednosti i mane.

Slobodni utezi

Ako preferirate rad sa slobodnim utezima vaše tijelo će tijekom izvođenja vježbe pokušavati održati ravnotežu, a time će se angažirati veći broj mišića. Ovakvim vježbanjem razvija se apsolutna snaga kao i mišićna masa. Za mnoge vježbače sigurno je od značaja i to što su znanstvena istraživanja potvrdila da se vježbajući sa slobodnim utezima, primjerice izvodeći čučanj,  troši 50 % više kalorija no radeći na specijaliziranim spravama poput leg pressa.  No vježbanje sa šipkom i utezima nosi i jedan, ne tako mali rizik. U slučaju nekontroliranog pokreta, a do njega dolazi najčešće zbog pokušaja dizanja prekomjerne težine, često dolazi do ozljede vježbača.

Efikasne sprave

Gore navedeno nikako ne znači da se trebate odreći vježbanja na spravama u fitnessu. Ono što na man-using-weight-machine-200x300prvi pogled predstavlja manu, dakle neangažiranost mišića stabilizatora tijela, zapravo je u nekim situacijama prednost. Naime vježbajući na spravama gotovo u potpunosti izolirate mišićnu grupu koju želite vježbati. Ostali mišići tijela tek minimalno sudjeluju u izvođenju pokreta. Ta uska specijalizacija nadoknađuje razliku koju pruža vježbanje sa slobodnim utezima. Naravno da je provedeno i istraživanje koje je potvrdilo tu tezu. Tako su znanstvenici s američkog Valdosta State University deset tjedana pratili napredak dvije grupe vježbača. Jedna grupa radila je klasični  bench press, a druga na spravi za bench press. Obje grupe su na kraju ostvarile povećanje snage za oko 10 %.

Preporuka je da prakticirate oba modela vježbanja, sa tim da slobodne utege koristite na početku treninga, a kasnije, kad vam se mišići zaduženi za stabilnost tijela umore,  pređete na sprave. Time ćete umanjiti rizik ozljeđivanja.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!