Šest razloga zašto ne biste trebali ići na masu

Fitness Novosti

Šest razloga zašto ne biste trebali ići na masu

1. Smanjenje inzulinske osjetljivosti

Kod programa prehrane za dobivanje težine većina kalorija dolazi iz ugljikohidrata. Konzumacijom ugljikohidrata potičemo lučenje inzulina, inzulin je antikataboličan hormon, te može pomoći u izgradnji mišićne mase. Ali inzulin je ujedno i hormon koji sa prekomjernom produkcijom može utjecati na povećanje masne mase. Kad konzumirate velike količine ugljikohidrata i stalno potičete inzulin na lučenje osjetljivost mišićnih stanica na primanje glukoze se smanjuje, te glukoza umjesto da ide u mišićne ide u masne stanice. Na kraju broj na vagi možda raste ali ne u pravome smjeru. Smanjenje inzulinske osjetljivosti je prvi korak do razvijanja stanja anaboličkog otpora.

 

 

2. Mišići se ne izgrađuju brzo

Važno je shvatiti da izgradnja mišićne mase ne dolazi preko noći. Guranje što više kalorija neće vam u tome pomoći. U prvim godinama treniranja možete osjetiti najveći dobitak u mišićnoj masi, ali s vremenom taj broj se smanjuje. Zakonima adaptacije tijelo se navikava na trening te smanjuje izgradnju mišićne mase. Za naturalnog vježbača dobivati 15 kila mišićne mase godišnje nije realno. Prosječni vježbač može tjedno maksimalno dobiti od 100-200 grama mišićne mase (Thibaudeau,2006). Zato nemojte očekivati dramatične rezultate za mjesec dana. Ako trenirate intenzivno možete dobiti 100 grama mišića tjedno, to je 400 grama mjesečno a 5,2 kg godišnje, nije loše zar ne?

muscles

 

 

3. Više vremena ste na dijeti nego na izgradnji mišićne mase

Ako ste radili pravi “bulk” i postotak masti vam je otišao preko 20 %, biti će vam potrebno barem 3-4 mjeseca da efikasno skinete višak i dođete na tih 7-8 % masti za “6 pack” izgled. Velika je vjerojatnost da će posljednih nekoliko tjedana takve dijete postati izrazito teško psihički, kao i fizički. Također u uvjetima intenzivne kalorijske restrikcije gubitak jednog dijela mišićne mase je neizbježan. Ako ste zadržali postotak masti na 10-12 %, za 6 tjedana efikasne dijete možete postići željeni izgled. Manje vremena provesti će te na dijeti, a imati više vremena za izgradnju mišićne mase.

 

 

4. Stvaranje novih masnih stanica

Kada se masna stanica napuni, a postoji još nutrijenata koje treba skladištiti, stvara se nova masna stanica za primanje tih nutrijenata. Dolazi do hipertrofije ili do hiperplazije masnih stanica. Zamislite čašu s vodom, kada je napunite voda se počinje izlijevati, te za ostatak je potrebna druga čaša. Isto je i sa masnim stanicama, kada se postojeće napune počinju se stvarati nove.

masne stanice

 

 

5. Skladištenje masti u mišićnim stanicama

Mast se ne skladišti samo u masne stanice, već i u mišićne. Kada počnete primjećivati smanjenu vaskularnost i sve lošiji “pump” tokom treninga, to može biti veliki znak da vam postotak masti unutar mišićne stanice raste. Možete osjetiti kako vam mišići počinju dobivati mekani izgled sa smanjenom tvrdoćom, iz razloga jer dolazi do intramuskularnog povećanja triglicerida. Sam anabolički odgovor mišićne stanice u takvim uvjetima biti će manji.

 

 

6. Povećana produkcija estrogena

Estrogen je ženski spolni hormon koji proizvode i muškarci, ali u puno manjoj mjeri nego žene. Problem kod osoba sa povećanim postotkom masnog tkiva je povećana produkcija estrogena (koji se između ostalog proizvodi u masnom tkivu). Muškarci koji imaju povećan estrogen mogu početi razvijati ženske karatkeristike, npr. čest je slučaj razvijanje ginekomastije. Kasnije odstranjivanje moguće je samo operacijom.

Zato razmislite još jednom prije nego odlučite ići na masu, ostati pri nižem postoku masti tokom cijele godine je puno zdravije, a i rezultati će biti puno bolji!

 

Izvor:

Christian Thibaudeau. The Truth About Bulking. T nation. 2006.

 

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Iz naše ponude ovog puta read more here izdvajamo Olimpijsku mušku šipku 220 cm/28 mm/20 kg/1500 lb, Lance za olimpijski uteg od 10 i 15 kg, Gumenu podnu oblogu u roli (1m x 10m x 5mm) i Gumenu podnu oblogu (puzzle, 50cm x 50cm x 15mm). Također vam preporučujemo da provjerite i našu kompletnu ponudu opreme za funkcionalni trening.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Jozo Grgić