Sedam mitova o trbušnjacima

Fitness Novosti

Sedam mitova o trbušnjacima

Vjerojatno svi poznajemo nekoga tko jede dovoljno za tri osobe, rijetko kada (ili uopće ne) trenira, no nekako uvijek održava sportski izgled svojih trbušnih mišića. Uz to što je ta činjenica dovoljna da mnoge među nama potakne na bujicu psovki i proklinjanje vlastite genetike, upravo takvi slučajevi su odličan primjer zbog čega je toliko teško ponuditi neka pravila ili smjernice koje će rezultirati toliko željenim six packom.

Genetika, spol, stres – sve to može utjecati na gubitak suvišnih masnoća (ili dobivanje mišićne mase), stoga nuditi instrukcije za definirani trbuh može biti zaista nezgodno. No, ukoliko ćete se pridržavati raznih uobičajenih mitova ili zabluda teško ćete napredovati prema željenom cilju. Pokušat ćemo vas razuvjeriti ukoliko još uvijek vjerujete u neke od ovih sedam mitova o trbušnjacima.

 

Moguće je nadomjestiti lošu prehranu treningom

Ukoliko ćete se redovito gostiti tzv. junk foodom vaš trbuh (ali i ruke, zubi, noge, arterije, koža, itd.) će upravo tako i izgledati. Kao što ste već bezbroj puta čuli, trbušnjaci se grade u kuhinji, tj. pravilnom prehranom. No, čak i kad vaš izbor hrane odgovara i cilju koji želite postići, veličine porcija su iznimno bitne budući da je moguće pretjerati i sa zdravom hranom. Formula je jasna – ukoliko konzumirate više kalorija nego što vam je potrebno, vaša tjelesna težina će rasti, što znači i da možete zaboraviti na six pack.

trbusnjaci zablude1

 

Ugljikohidrati uništavaju trbušnjake

Ugljikohidrati su esencijalni nutrijenti koje vaše tijelo koristi kao gorivo, tako da nije točno da su neprijatelj vašim trbušnim mišićima. No, brzo probavljivi ugljikohidrati poput bijelog kruha, sportskih napitaka ili krumpira mogu inicirati skok inzulina koji će otežati sagorijevanje masnoća (konzumiranje tog tipa ugljikohidrata je najbolje nakon treninga budući da će pospješiti oporavak). Umjesto njih, najbolje je koristiti razno voće, povrće, sjemenke, mahunarke, smeđu rižu, zobenu kašu i sl. kao izvor ugljikohidrata. Kad god je moguće, izbjegavajte procesuiranu hranu za čiju provjeru sastojaka vam je potreban prevoditelj.

trbusnjaci zablude2

 

Crunch i Sit-Up vježbe su neizostavne

One možda i jesu dvije najpopularnije vježbe za trbušne mišiće, no daleko od toga da su vam to jedine opcije. Isprobajte razne varijante podizanja nogu (npr. uz pomoć vratila), mijenjajte vježbe, broj ponavljanja, dodajte otpor i biti ćete na pravom putu prema snažnijim i definiranijim trbušnim mišićima.

 

Suplementi će pomoći u prikrivanju nedostataka

Suplementi poput kafeina ili zelenog čaja mogu pomoći u sagorijevanju masnoća, no neće na neki čudesan način učiniti da vam suvišne masnoće s trbuha jednostavno nestanu. Nažalost, za većinu nas nema prečice do zavidnih trbušnih mišića. Potreban nam je rigorozni režim treninga, nizak postotak tjelesnih masnoća i adekvatan odmor.

trbusnjaci zablude4

 

Sporija ponavljana su bolja za trbušnjake

Prema jednoj španjolskoj studiji, brža ponavljanja omogućila su povećanje aktivacije gotovo svih trbušnih mišića, no unatoč tome najučinkovitiji pristup je ipak varirati brzinu izvođenja vježbi.

trbusnjaci zablude5

 

Trbušne mišiće možete trenirati svakodnevno

Pa, zapravo i možete, ali ćete ih pretrenirati. Trbušne mišiće je potrebno tretirati kao i druge mišiće poput bicepsa, deltoida, kvadricepsa, itd. Znači, nakon što propisno iscrpite, osigurajte im dovoljno vremena za kvalitetan oporavak.

trbusnjaci zablude6

 

Moguće je ciljano trošiti masnoće s trbuha

Mogli biste izvesti bezbroj ponavljanja, no vaši trbušni mišići se i dalje neće vidjeti ukoliko su prekriveni slojem masnoća. Kao što je spomenuto, pravilna prehrana u kombinaciji sa kvalitetnim treningom je najbolji način za redukciju suvišnih masti. No imajte na umu da i neki drugi čimbenici imaju utjecaja. Na primjer, kad ste pod stresom, podiže se razina kortizola, što može oslabiti sposobnost tijela da troši masnoće kojih se želite riješiti. Također, ukoliko ste često budni do sitnih noćnih sati, vjerojatno ćete tijekom njih konzumirati i nezdravu hranu, što će vam opet odmoći na putu do tih svršenih trbušnih mišića.

trbusnjaci zablude7

Priredio: Franjo Maričić

Izvor: Muscle and Fitness

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Skrećemo vam pažnju da do kraja mjeseca, tj. do 29. veljače 2016. za sve narudžbe nudimo besplatnu dostavu! Dobro ste pročitali – odaberite nešto od opreme za trening i naručite bez brige za cijenu transporta, jer vam transport poklanjamo! Dostavljamo po cijeloj Hrvatskoj unutar 2 do 3 radna dana (na otoke možda malo duže), a minimalnih narudžbi nema!

Još jednom vas podsjećamo na našu webshop kategoriju Artikli na totalnom sniženju, provjerite – dodali smo nove proizvode po iznimno povoljnim cijenama, iskoristite priliku prije nego proizvodi budu rasprodani!

 

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.