Samo 15 minuta dnevno!

Fitness Novosti

Samo 15 minuta dnevno!

15minutaTri godine života više dobivaju oni koji dnevno odvoje samo 15 minuta za tjelovježbu. Ima li boljeg motiva za doći u fitness? Znanstvenici s Tajvana proveli su opsežno istraživanje kojim su obuhvatili čak 400 000 ljudi, a to istraživanje je trajalo čitavih 12 godina.

Rezultati su potvrdili sve prednosti tjelesne aktivnosti. Dr Chi-Pang Wen, vođa znanstvenoga tima, potvrdio je kako se sa samo 15 minuta vježbanja dnevno rizik od oboljenja od zloćudnih bolesti smanjuje za 10 %, a svakih daljnjih 15 minuta treninga povećava taj postotak za 1 %. Manji je rizik i za dobivanje drugih bolesti, a time se naravno i produžava životni vijek za već navedene tri godine.

S druge strane zanimljivo je što se događa ako svoje vrijeme trošite na, recimo, gledanje TV-a. Australski znanstvenik Dr Lennert Veerman sa School of Population Health University of Queensland ocijenio je vrijeme provedeno pred televizorom jednako opasnim poput pušenja ili problema koje donosi gojaznost. Posebice ugrožena je populacija starija od 25 godina na koju ova navika ostavlja teže posljedice. Rezultati istraživanja pokazuju da jedan sat pred televizorom može skratiti život za čak 22 minute. Australci prosječno gledaju TV dva sata dnevno, muškarci nešto više od žena, pa je tako prosječan životni vijek muškaraca u Australiji zbog gledanja TV programa kraći 1,8, a kod žena 1,5 godina. Šest sati sjedenja pred televizorom dnevno odnijet će vam 4,8 godina života.

Izbor je na vama, fitness ili TV? Mislim da se ne bi trebalo biti teško odlučiti.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!