Rusko topovsko zrno

Fitness Novosti

Rusko topovsko zrno

Girjegirja11 ili kettlebells kao sredstvo za trening pojavilo se početkom 18. stoljeća u Rusiji.Girja neodoljivo podsjeća na topovsko zrno s ručkom, ali kako god izgledala izuzetno je efikasna sprava za trening kojom istodobno izvodite cardio trening, trening snage, a vježbate i fleksibilnost.

U prošlom stoljeću girja je bila jedan od osnovnih trenažera ruske vojske, a bila su popularna i natjecanja u dizanju girji koja su se održavala sve do početka Drugog svjetskog rata. U SAD, kao središte svjetske fitness industrije, girje su došle šezdesetih godina prošlog stoljeća, no pravu popularnost stekle su tek četrdeset godina kasnije. Zasluge za ima Pavel Tsatsouline, ruski bodybuilder poznat i kao autor prvog certificiranog programa vježbanja girjama u SAD.

girevoy-sport

U Rusiji se i nakon Drugog svjetskog rata nastavila popularnost girji. Redovno su se održavala natjecanja, a otprilike kad se girja „preselila“ na američki kontinent osnovan je i Girevoy Sport, sport koji je ukomponirao klasično dizanje utega s girjama. Dizači podižu jednu ili dvije girje što je veći mogući broj ponavljanja u zadanom  vremenu. Osnovane su i međunarodne federacije International Union of Kettlebell Lifting te International Girya Sport Federation, a propisane i težine girji; 16 kg, 24 kg i 32 kg koje imaju pripadajuće boje, žutu, zelenu i crvenu.girja man

Međutim ne morate se uključiti u Girevoy Sport kako bi trenirali s girjama. Možete to činiti i amaterski, rekreativno, ili u sklopu priprema za neki drugi sport. Vježbajući s girjama ojačati ćete stisak ruke, leđne mišiće, ramena, noge, ali može se reći kako osnovni pokreti treninga girjama, zamasi i dizanja aktiviraju gotovo sve mišiće na tijelu. Za razliku od treninga s „klasičnim“ utezima rad s girjama često znači veliki broj ponavljanja u seriji što mu daje odlike HIIT treninga.  Studije su pokazale da je dvadeset minutni trening s girjama što se potrošnje kalorija tiče identičan kao da ste za šest minuta istrčali udaljenost od jedne milje.

Vježbe s girjama mogu biti problematične za osobe koje imaju ozljede leđa ili ramena, međutim ako se izvode korektno izuzetno su korisne.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Blue Gym
Latest posts by Blue Gym (see all)