Ravna ili EZ šipka?

Fitness Novosti

Ravna ili EZ šipka?

163 Biceps-workout-Preacher-Curl-3Dvoručni biceps pregib je bez svake sumnje jedna od najefikasnijih vježbi za biceps. Nije pitanje treba li je prakticirati već je li primjerenija ravna ili EZ šipka?

Razlika

Koja je razlika između ravne ili EZ šipke? Ova potonja omogućuje prirodniji položaj šake prilikom pregiba i manje „zatezanje“ u području palčeva kojima ste obuhvatili šipku. Razliku možete osjetiti i ako oponašate pokret vježbe bez šipke. Učinite biceps pregib držeći stisnutu šaku u položaju koji inače imate držeći ravnu šipku i u zgrčenom položaju osjetit ćete sigurno lagano zatezanje i neugodu. Rotirate li šake tako da vam palčevi idu prema unutra i držite ih pod kutom od otprilike 45 stupnjeva, oponašajući držanje EZ šipke. Izvodeći biceps pregib sigurno nećete osjetiti zatezanje u šaci i time ćete punu pažnju moći posvetiti pravilnom izvođenju vježbe. Arnold-biceps-workout

Prednosti i mane

Međutim nisu sve prednosti na strani EZ šipke. Ponovite ranije opisane pokrete ali ovaj put zanemarite šake i obratite pažnju na biceps, zbog kojeg se vježba i izvodi. U položaju držanja ravne šipke nakon pregiba kontrakcija bicepsa je maksimalna. Ponovite zatim pokret izvođenja vježbe kao da držite EZ šipku. Zamjetna je slabija kontrakcija bicepsa, ali zato dolazi do grčenja mišića u podlaktici koji nisu primarni cilj vježbe. Dakle ostaje odgovoriti na pitanje treba li dati prednost ravnoj ili EZ šipci? Možda bi pravi odgovor bio, podnosite li dobro neugodu i bol u šaci tijekom vježbanja s ravnom šipkom i to vam ne smeta za pravilno izvođenje pokreta držite se nje, a ako ne, EZ šipka uvijek čeka na vas.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!