Prednosti treninga s utezima za žene

Fitness Novosti

Prednosti treninga s utezima za žene

Mnoge žene drže se mišljenja kako će postati nabildane ako počnu dizati utege, te da će izgubiti svoju ženstvenost. Zbog toga često prakticiraju cardio treninge kao što su hodanje na traci i vožnja orbitreka. No, postoje brojne prednosti treninga s utezima za žene.

Radeći samo cardio treninge nećete izazvati adekvatnu stimulaciju mišića za lijepo i oblikovano tijelo. Previše cardia povećava kortizol (hormon stresa) u tijelu i vaši mišići se počinju trošiti. Postajete iscrpljeni, imate manje mišića i metabolizam vam postaje sporiji. Potrošit ćete samo ograničenu količinu masti, ali ono što ostaje ispod toga je mlohavo.

Jedini način da oblikujete mišiće i “spalite” salo do kraja  je dizanje utega. Pri tome ne mislim na ekstremno velike kilaže. Možete imati lijepo i oblikovano tijelo radeći sa manjim kilažama, te sa većim brojem ponavljanja. Osim što će te smršaviti osjećat će te se jake i zdrave.

zeneUtezi2

Još jedan razlog zašto nećete postati nabildane je to što imate 10x manje testosterona nego muškarci. Možete dobiti 3-4 kg mišića, te izgubiti isto toliko sala. Bilo koji oblik treninga koji uključuje temeljne funkcionalne pokrete (čučanj, deadlift, press, veslanje, zgibovi, dipsevi) će izazvati neuroendokrini odgovor u vašem tijelu. To znači da:

  • vaše tijelo ovakvim načinom treniranja oslobađa hormon testosteron koji utječe na izgradnju mišićnog tkiva i ubrzanje metabolizma.
  • kosti postaju gušće
  • poboljšava se hormonska regulacija ( nećete imati jako bolne mjesečnice )
  • regulira se šećer u krvi i poboljšana je osjetljivost inzulina
  • aktivira se središnji živčani sustav i postajete otpornije na stres
  • poboljšava se držanje.

zeneUtezi3

S obzirom da mišićno tkivo traži hranu to će pridonijeti većoj potrošnji kalorija i kad mirujete. Zbog povećanih mišića, vaše tijelo će brže i efektivnije trošiti masne rezerve. Zapamtite, ne mršavite dok trenirate nego mršavite preostala 23 sata dok ne trenirate!

Koliko je gradnja mišića mukotrpan posao možete vidjeti i na dečkima koji godinama grade mišiće, a još k tome imaju i bolju genetsku predispoziciju za njih. Stoga drage moje dame dok god se hranite prirodno i zdravo i ne unosite steroide nećete i ne možete se pretvoriti u Hulka. Vaše tijelo nema fiziološke uvjete za to. Možete biti samo definirane, čvrste i oblikovane. A što se tiče cardia, preporučujem da ga ubacite 2-3 puta u tjednu po 30 min.

Ukoliko imate bilo kakva dodatne nedoumice i sl., ili ste zainteresirani za individualne treninge možete me pronaći u Blue Gym-u na Kantridi, a također vam stojim na raspolaganju i za bilo kakva pitanja u vezi prehrane, treninga i oporavka.

Vidimo se!

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz naše bogate ponude opreme za trening izdvajamo veliku novost – Hi-Temp bumpere! Ovi bumperi dolaze u dvije varijante – crni i crni sa točkicama u boji. Hi-Temp bumperi su nešto deblji, proizvode malo veći “bounce”, tj. jače se odbijaju, ali su i prilično otporniji od “običnih” bumpera izrađenih od tzv. virgin gume. Izrađeni su od reciklirane gume i nešto su skuplji, no s obzirom na otpornost definitivno su najbolja (ako ne i jedina) opcija za korištenje na vanjskim prostorima.

Još jednom vam skrećemo pažnju na našu webshop kategoriju Artikli na totalnom sniženju, provjerite – dodali smo nove proizvode po iznimno povoljnim cijenama, iskoristite priliku prije nego proizvodi budu rasprodani!

 

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

 

Vlatka Bunčić, prof. kineziologije, kineziterapeut i specijalist funkcionalne dijagnostike i rehabilitacije
Latest posts by Vlatka Bunčić, prof. kineziologije, kineziterapeut i specijalist funkcionalne dijagnostike i rehabilitacije (see all)