Povratak treningu nakon duže pauze

Fitness Novosti

Povratak treningu nakon duže pauze

Godišnji odmori i školski praznici su iza nas, i vjerojatno ste uzeli malo odmora i prepustili se uživanju, izlascima, roštiljanju, sladoledu i sl., te poremetili uobičajeni režim treninga i prehrane. Ukoliko ste se malo previše opustili tijekom ljeta, ne brinite – niste jedini. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam olakšati povratak treningu nakon duže pauze.

povratak treningu1

Ne žurite

Tijelo prirodno gubi mišićni tonus nakon dužeg perioda bez treninga. Bez obzira na intenzitet vaših ranijih treninga, zapamtite da će vam trebati malo vremena da se vratite na stare staze nakon bilo kakve duže pauze. Ne pretjerujte odmah na početku jer time riskirate ozljede, vratite se treninzima polako. Počnite s kraćim i lakšim vježbama, te polako produžujte trajanje treninga i opterećenje kad osjetite da ste spremni za to.

povratak treningu4

Promijenite prehranu

Tijekom ljeta se često vrlo teško držati pravilne prehrane, no ukoliko se vraćate svom režimu treninga, morate se vratiti i pravilnoj prehrani budući da su vam potrebni razni nutrijenti kako biste se vratili u formu. Fokusirajte se na hidrataciju, kvalitetne ugljikohidrate, masnoće i proteine.

povratak treningu2

Postavite si ciljeve

Postavljanje jasnih ciljeva može vam pomoći u pridržavanju planiranih treninga i kvalitetne prehrane. Za početak si postavite nekoliko manjih, dostižnih ciljeva koji će vam pomoći da zadržite motivaciju. Kad ostvarite neki od ciljeva nagradite se danom odmora ili na neki drugi zabavan način kako se ne biste previše iscrpili.

povratak treningu5

Ne zaboravite na istezanje

Istezanje je krucijalno za izbjegavanje ozljeda, pogotovo kad se vraćate treninzima nakon dužeg perioda smanjene aktivnosti. Deset do petnaest minuta istezanja prije treninga vam neće samo pomoći u prevencija povreda, već će i poboljšati vašu izvedbu tijekom treninga. Nakon perioda neaktivnosti mišići su obično krući nego inače, pa je istezanje odličan način za opuštanje i pripremu mišića za trening.

povratak treningu3

Slušajte svoje tijelo

Kao i uvijek, vaš uspjeh ovisi o poznavanju i uvažavanju granica vlastitog tijela. Kad se pokušavate vratiti u formu, obratite posebnu pozornost na to kako vaše tijelo reagira na treninge. Budite oprezni kako ne bi došlo do istezanja, uganuća ili čak i stres fraktura – u tom slučaju potražite liječničku pomoć i savjet prije nego se ponovno vratite treninzima. Neadekvatan tretman ozljeda može dovesti do još težih ozljeda, dužeg razdoblja oporavka i različitih problema s ozljedama u budućnosti.

povratak treningu6

 

Priredio: Franjo Maričić

Izvor: portal UPMC

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude ovog puta izdvajamo Power Cage Impulse IFPC – kavez za trening snage, Komplet bumpera od 170 kg, Zidno vratilo fiksno i SKLZ Mini Bands – elastične vrpce.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.