Pogledajte tetovažu koja vam je uistinu potrebna u teretani!

Fitness Novosti

Pogledajte tetovažu koja vam je uistinu potrebna u teretani!

tattoo11Medicinski senzor koji se stavlja  na kožu kao privremena tetovaža može olakšati liječnicima da otkriju metabolične probleme kod bolesnika, a i može koristiti trenerima prilikom podešavanja svakodnevne sportske rutine sportaša.
Senzor je simpatičnog izgleda, u obliku smješka. Vinci Hung, jedan od kandidata koji je pomogao realizirati ovu simpatičnu napravu, objašnjava kako su željeli dizajnom prekriti elektrode, a htjeli su pokazati da je raznolikost dizajna i u ovoj domeni moguća.
Ova tetovaža temelji se na kontaktu ionsko – selektivnih elektroda (ISE), a napravljena je od komercijalno dostupnog papira, istog onakvog kakvi se koriste za tzv. dječje tetovaže koje su nerijetko dostupne u žvakaćim gumama i sličnim proizvodima.
Hung je također pridonijela stvaranju smješka u laboratoriju Josepha Wanga, uglednog profesora na Sveučilištu u Kaliforniji.
Senzor ukazuje na promjene, pomoću pH razina koje nam ukazuju na promjene u tijelu ovisno o naporu kojemu smo izloženi, a u svezi je s metaboličnim stresom. Slične naprave već su korištene u medicinske svrhe kao i u one trenerske. Vrlo uspješno ukazuju na metabolične bolesti kao što su Addisonova bolest ili ne mora nužno biti riječ o bolesti. Može samo dati signal da je sportaš umoran ili dehidriran tijekom treninga. Korištenje ovog uređaja nije strano niti u kozmetičkoj industriji.
Ono što je bilo upitno jest to dali će se tetovaža uspjet zadržati tijekom cijelog treninga na koži, unatoč prekomjernom znojenju. Ipak, nova tetovaža je ostala na mjestu tijekom cijelog ispitivanja stoga je zadovoljila i taj kriterij.
Iako ostaje na koži tijekom cijelog treninga, nije ju teško skinuti. Kao i kod najobičnijih ljepljivih tetovaža dovoljan je samo papirnati ručnik natopljen u toplu vodu s kojim pređemo preko tetovaže i na taj način se učinkovito skida.
Kako bi senzor bio što učinkovitiji, Hung i njegovi kolege uz standardni ekran koristili su različite materijale kao što je srebro, ugljik itd. Korištenjem različitih materijala htjela se poboljšati učinkovitost ovog proizvoda na način da tetovaža može raspoznati i ostale komponente znoja kao što su natrij, kalij ili magnezij i sve one koje su od potencijalnog interesa za buduća istraživanja u domeni medicine i kozmetike.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Blue Gym
Latest posts by Blue Gym (see all)