Početničke pogreške: Pull-Up (Zgib)

Fitness Novosti

Početničke pogreške: Pull-Up (Zgib)

 

Redovito napominjemo da su određene vježbe tehnički zahtjevnije od ostalih i možda je potrebno duže vrijeme za usvajanje pravilne tehnike. Jednom kad se naviknete na određene pokrete, lako možete upasti u rutinu izvođenja određene vježbe ne baš najboljom formom. No budite bez brige, donosimo vam savjete koji će pomoći vježbačima različitog iskustva da usavrše svoju tehniku, i lakše ostvare svoje fitness ciljeve.

Danas ćemo se usredotočiti na jednu od najvažnijih vježbi za gornji dio tijela (ne, ne mislimo na bench press). U nastavku saznajte činite li neku od krucijalnih pogrešaka prilikom izvođenja zgibova.

 

Greška br. 1: Ne koristite puni opseg pokreta

Važno je imati na umu da bi primarni fokus prilikom izvođenja zgibova trebao biti na leđnim mišićima. Kod parcijalnog izvođenja vježbe najširi leđni mišići (latissimus dorsi) se ne izduže u potpunosti između ponavljanja, što dovodi do toga da ruke odrade najveći dio posla. Neka vam početna pozicija bude ona u kojoj u potpunosti visite, čak i ako iz nje ne možete izvesti željeni broj ponavljanja. Čak i završetak ponavljanja sa blago svinutim laktovima nije idealan.

Greška br. 2: Širenje laktova

Ukoliko želite razviti i ojačati leđne mišiće svakako zadržite laktove ispod šipke. Također će vam biti lakše podići torzo prema gore ukoliko vam laktovi ne stoje preširoko. Sve to znači veću stimulaciju leđa i kvalitetnije izvođenje vježbe.

Greška br. 3: Ne pazite na ramena

Najteža stvar kod zgibova je zapravo naučiti kontrolirati ramena. Svako ponavljanje trebalo bi započeti sa zamjetnim uvlačenjem ramena. To će učvrstiti leđne mišiće i pripremiti vas za kvalitetan zgib, pri kojem ćete manje koristiti biceps – ponavljamo, fokus kod zgibova treba biti na leđnim mišićima.

Greška br. 4: Previše se trudite ostati ravni

Čest savjet za zgibove je da bi tijelo trebalo biti potpuno ravno od glave do nožnih prstiju kako bi se vježba kvalitetno izvodila. To “pravilo” će vas odvesti u pogrešnom smjeru. Spomenuli smo da su zgibovi namijenjeni razvoju leđa i da bi ramena trebali biti uvučena kako bi se aktivirali leđni mišići. Ukoliko pokušate uvući ramena prema natrag bez da vam leđa tvore blagi luk otkrite ćete da je to neizvedivo. Kako biste pravilno aktivirali leđne mišiće, razmišljajte o podizanju prsnog koša prema vratilu. Blago zakrivite leđa i namjestite ramena, sigurno ćete osjetiti razliku.

 

Pravilno izvođenje vježbe:

 

Priredio: Franjo Maričić, Blue Gym

Video: Igor Pavlić

Izvor: Men’s Fitness

JEDNIM KLIKOM PREUZMITE CJENIK S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM! NoP_PDF_downlaod

Iz ponude ovog puta izdvajamo NordicTrack T11.5 traku za trčanje, NordicTrack E9.5 – eliptični trenažer, Zidno vratilo fiksno i Zidno multigrip vratilo.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Blue Gym
Latest posts by Blue Gym (see all)