Pilates i trudnoća

Fitness Novosti

Pilates i trudnoća

Mnoge žene vježbaju Pilates prije, tijekom i neposredno nakon trudnoće. Razloga za to, i to dobrih, ima mnogo. Jačanje trbušnih i leđnih mišića, a i drugih brojnih mišićnih skupina, u mnogome će olakšati samu trudnoću i porod. Gotovo sve pilates vježbe lako se prilagođavaju promjenama koje doživljava tijelo žene tijekom trudnoće. Gotovo da ne treba ni napominjati da je pilates i odličan vid rekreacije za postizanje figure koju ste imali prije trudnoće. No ipak prije no što se odlučite na pilates u ovom, za ženu osjetljivom razdoblju života, potražite savjet liječnika i obvezno vježbe izvodite samo uz kontrolu stručnoga trenera.

pregnantball-article

Potrebna energija

U trudnoći žena unosi više hrane u tijelo, a ako uz to još i vježba mora voditi računa da nadoknadi i“izgubljene“ kalorije i svakako tekućinu. Iako pilates nije neka agresivna metoda vježbanja pripazite na stanje vašeg organizma. Osjetite li slabost, ubrzano lupanje srca, zadihanost, vrtoglavicu ili bol, odmah prestanite s vježbanjem. Trudnoća nije vrijeme kada se pomiču granice izdržljivosti.

Pažnja prije svega

Tijekom trudnoće tijelo žene mijenja težište pa morate biti pažljivi da ne bi krivo procijenili pokret kod specifičnih vježbi što bi moglo dovesti do pada. Hormonalne promjene uzrokuju i veću fleksibilnost mišića i ligamenata no ipak ta bolja fleksibilnost ne znači da morate pretjerivati. Posebice oprezni morate biti ako dođe do takozvanog razdvajanja mišića abdomena (Diastasis recti), u tom slučaju možda je pametnije prekinuti s vježbanjem sve dok se beba ne rodi.diastasis-recti1

U svakom slučaju izvođenje vježbi u toj situaciji nije preporučljivo bez prisustva stručne osobe.

Prilikom vježbanja nije preporučljivo dugo ležanje na leđima ili podizanje nogu iznad glave, jer to može poremetiti dotok krvi prema plodu koji trudnica nosi u svom tijelu. Vježbe koje podrazumijevaju skakutanje ili skakanje također su, iz očiglednih razloga nepreporučljive.

Iako smo nabrojali dosta opomena pilates je disciplina koju stručnjaci preporučuju trudnicama.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!