Pet najboljih načina kako spriječiti alergijske reakcije za vrijeme vježbanja

Fitness Novosti

Pet najboljih načina kako spriječiti alergijske reakcije za vrijeme vježbanja

go-to-gym-glJedna od najpopularnijih novogodišnjih odluka mnogih jest hraniti se zdravo i napokon smršaviti. No, kada se krene s provođenjem takvih odluka, mnogi se započnu osjećati lošije nego prije. Razlog tome može biti upravo način provođenja treninga.

Richard Weber, predsjednik američkog univerziteta alergijskih bolesti, astme i imuniteta govori o tome kako vježbanje može biti teže za one koji boluju od astme i drugih alergija te kako određeni alergeni mogu biti skriveni u prostorijama gdje se provodi vježbanje.

Kada se razumije što aktivira simptome astme i alergije lakše će se uspjet ostati aktivan i osjećati se bolje.
Kako bi vam pomogli u što lakšem provođenju novogodišnje odluke navodimo pet najboljih načina kako spriječiti alergijske reakcije i astmu za vrijeme fizičkih aktivnosti.
PREKORAČENJE VLASTITIH GRANICA – Ukoliko osjetite gubitak daha, hroptanje, kašalj, pritisak u prsima ili neobičan umor moguće je da imate bronhokonstrikciju (kratkotrajno suženje dišnih puteva) uzrokovanu tijelesnim opterećenjem. Preporuča se korištenje propisane “pumpice” prije nego se započne s vježbanjem. Disanje kroz nos, a ne kroz usta također može uvelike pomoći.
RAZMISLITE O TOME ŠTO JEDETE – Ako se držite nekog plana prehrane ili samo konzumirate hranu s manje kalorija uvijek prvo pročitajte s naljepnice novog proizvoda njegov sastav. Mnogi proizvodi sadržavaju neke alergene, kao što su mlijeko, pšenica, jaja. Mnoge energetske čokoladice također sadržavaju tragove orašastih plodova i soje koji mogu loše utjecati na određene ljude.
PRAVI ODABIR SPRAVA ZA VJEŽBANJE – Dok koristite sprave uglavnom nećete imati problema s kihanjem ili teškim disanjem. No, gumene strunjače, medicinke te neki od slobodnih utega obloženih gumom mogu vam uzrokovatiupravo takve probleme. Čest sastojak te opreme je lateks koji može uzrokovati osip onima koji su alergični na njega. Također može sadržavati opasnu organsku smjesu koja može potaknuti napadaj astme ili izazvati iritaciju kože.
VJEŽBAJTE U ZATVORENIM PROSTORIMA – Ukoliko ste alergični na pelud, travu ili neke od vanjskih čimbenika, radije korsitite zatvorene prostore za trčanje ili treniranje. Ukoliko ne volite koristiti trake za trčanje, uzmite svoje ljekove protiv alergije i trčite u prirodi tijekom jutra. U poslijepodnevnim satima i navečer koncentracija peludi je najviša. Kako bi ste izbjeglidoticaj s alergenima koji padnu na odjeću i kosu, svakako se presvucite i otuširajte odmah nakon treninga.
BIRAJTE UDOBNO, A NE SAMO MODERNO – Ako nakon vježbanja osjećate svrabež, a izbjegavate sve moguće čimbenike alergija, moguće je da je tome uzrok odjeća u kojoj trenirate. Sintetički materijali poput lateksa koji se koriste gotovo u svemu, od čarapa do majica mogu iritirati kožu. Također se preporuča nošenje odjeća sačinjene od prirodnih materijala. Ukoliko ste alergični na lateks pažljivo odaberite tenisice za trčanje i elastične pojaseve.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!