Otkriven novi ligament u koljenu!

Fitness Novosti

Otkriven novi ligament u koljenu!

anterolateralni-ligament-APremda mnogi misle da je anatomija mrtva znanost, ipak nije sve otkriveno, jer napredak tehnologije daje mogućnost novih saznanja o ljudskom tijelu.

Francuski kirurg Paul Segond još 1879. predložio je postojanje dodatnog ligamenta u ljudskom koljenu, no sve do danas nije bilo konkretnih istraživanja na tu temu.

Vođeni tom pretpostavkom, belgijski kirurzi Steven Claes i Johann Belleman (Sveučilište u Leuvenu) sa ekipom stručnjaka krenuli su u istraživanje kako bi otkrili postoji li zaista ligament u ljudskom tijelu koji je do sada bi nepoznat.

Tehnikom makroskopske disekcije , na velikom broju obdukcija preminulih utvrdili su da u 40 od 41 ljudskih koljena postoji ligament koji povezuje femur sa anterolateralnim dijelom tibije i nazvali ga anterolateralni ligament (ALL). Pretpostavlja se da ALL služi kao stabilizator unutranje rotacije koljena te da je povezan sa nastankom rupture prednjeg križnog ligamenta.

Za našu struku otkriće novog ligamenta veoma je korisna informacija i zasigurno predstavlja velik izazov u daljnjim programiranjima treninga sportaša a isto tako i kod rehabilitacije ozljeda prednjeg križnog ligamenta. Podsjetimo kako je ozljeda prednjeg križnog ligamenta učestala kod rukometaša, odbojkaša, skijaša i mnogih rekreativaca, te mnogima od njih oporavak i vraćanje u sportsku formu predstavlja mukotrpan i prilično dugotrajan proces. Nadamo se da će se daljnjim istraživanjima koja idu u tom smjeru olakšati i ubrzati sportašima i nama trenerima još kvalitetniji proces sportske pripreme i rehabilitacije.

Istraživanje je objavljeno u britanskom časopisu „Journal of Anatomy“ .

Pripremio: Michael Ban, fitness trener Blue Gym Kantrida

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!