Otkližite u super formu (3. dio)

Fitness Novosti

slajderi

Otkližite u super formu (3. dio)

Nakon što sam u prva dva dijela ove serije tekstova o prednostima i načinima korištenja slajdera u treningu prezentirao brojne vježbe za trbuh (CORE), gornji i donji dio tijela, te razvoj aerobnog kapaciteta, u ovom posljednjem izdanju ću prikazati nekoliko primjera konkretnih treninga u kojima možete koristiti slajdere kako biste svoj trening učinili zanimljivijim, dinamičnijim i efikasnijim.  

Prvi od njih je takozvani CORE trening:

Budući danas i ptice na grani znaju da je stabilan i funkcionalan CORE iznimno važan za zdravlje, performanse i dugovječnost, slajderi bi morali biti obavezan dio vašeg trenažnog arsenala. Naime, slajderi pružaju neke jedinstvene prednosti kada je u pitanju CORE trening i uz malo vaše kreativnosti možete svoj trening učiniti vrlo produktivnim.

Oni koji se bolje razumiju u tematiku funkcionalne anatomije znaju da pojam CORE podrazumijeva muskulaturu trbuha (unutarnju i vanjsku), leđa (errector spinae, te donji i srednji dio trapeziusa), stražnjeg lanca (gluteusi, aduktori i lože), te lopatične regije (romboidi, supraspinatus, infraspinatus itd.). Od svega navedenog, slajderi su najbolji i najpraktičniji za treniranje muskulture trbuha i stražnjeg lanca.

Prikazani CORE trening sastoji se od ukupno 6 vježbi, od kojih se tri izvode pomoću slajdera, a tri bez njih. Na ovakav način dobivamo lijepo zaokružen trening koji se može izvoditi sam za sebe ili pak kao dio cjelokupnog fitness ili sportskog treninga.  

 

Core trening:

 

Zatim prelazimo na FULL-BODY trening:

Kako vjerojatno i sami znate, postoje brojni načini na koje možete organizirati vlastiti trenažni tjedan/ciklus, a jedan od najčešće korištenih je tzv. full-body split. Riječ je trening rasporedu koji, u svojoj osnovnoj verziji, podrazumijeva tri treninga tjedno (pon-sri-pet ili uto-čet-sub) i na svakome od njih se trenira cijelo tijelo. Ovaj trenažni raspored je karakterističan početnicima i/ili rekreativnim vježbačima koji teže umjerenom i balansiranom razvoju svih fitness kvaliteta, a slajderi se tu izvrsno mogu uklopiti kako biste izbjegli monotoniju te povećali efikasnost treninga.

Prikazani full-body trening sastoji se od sedam vježbi i u njemu “gađamo” sve ono što je bitno za optimalno funkcioniranje našeg tijela: CORE, stražnji lanac, gornji dio tijela (potisak i povlačenje) i donji dio tijela (bilateralno i unilateralno).  

 

Full body trening:

 

Naravno, pored full-body rasporeda postoje i brojne druge opcije organiziranja trenažnog tjedna, a jedna od najčešće korištenih je takozvani UPPER-LOWER split. Tu je u pravilu riječ o četiri treninga tjedno, od kojih su dva posvećena razvoju gornjeg dijela tijela (obično ponedjeljak i četvrtak), a dva razvoju donjeg dijela tijela (utorak i petak). Iako nisu idealni za treniranje latissimusa, ramena i ruku, slajdere možete odlično koristiti za treniranje prsnih i trbušnih mišića, te na taj način sjajno iskombinirati jedan zanimljiv upper-body trening. Primjer takvog jednog treninga prikazan je dolje, a ovisno o tome koliko imate vremena u isti možete dodati i ciljane vježbe za ramena ili biceps i triceps.  

 

Upper body trening:

 

I naravno, budući živimo u vremenu u kojem veliki dio populacije ima problema s viškom kilograma i masnih naslaga, prikladno je da završimo s primjerom FAT-BURN treninga.

Svi znamo da su prehrana i stil života najvažniji faktori po pitanju topljenja masnih naslaga, ali definitivno nije nevažno ni kakav tip treninga primjenjujemo u našem transformacijskom procesu. Zbog svih svojih prednosti i mogućnosti korištenja u treningu slajderi pružaju gotovo neograničene mogućnosti za slaganje fat-burn treninga. Ovdje je prikazan samo jedan primjer takvog treninga, ali zbog mogućnosti kombiniranja mnoštva drugih vježbi, pomagala, omjera intervala rada i odmora, usmjerenosti vježbi na određenu regiju ili mišićnu skupinu itd., opcije su zaista beskonačne.  

 

Fat burn trening:

Nakon svega rečenog i prikazanog u ova tri dijela teksta o mogućnostima korištenja slajdera u treningu nadam se da više ne postoji nitko tko imalo sumnja u njihovu vrijednost. Kako sam na samom početku rekao, ja osobno ih koristim već dugi niz godina u radu sa svojim sportašima i rekreativcima i svi su uvijek iznenađeni koliko su vježbe s njima zanimljive i “ubojite”. Kada tome još pridodamo i jednostavnost i praktičnost korištenja slobodno ih možemo svrstati u kategoriju – najboljih trenažnih pomagala na svijetu!  

 

Tihomir Sadibašić, prof. kineziologije

Video prikazi vježbi snimljeni su u Fitness centru Sport Time 2 u Varaždinu.  

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

U ponudi imamo nekoliko modela slajdera – ovalne dimenzija 23,5 x 13,5 cm, okrugle promjera 18 cm, te dva SKLZ modela – “obične” i mekane (namijenjene uporabi na parketu, laminatu i sl.). Također, u ponudi imamo brojne modele slobodnih utega, bučica i girji – svakako provjerite!

Svim kupcima poklanjamo besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 300,00 kn!

Podsjećamo i na novitet na našem webshopu!!! Ukoliko ste zadovoljni naručenim proizvodima, napišite kratku recenziju na stranici proizvoda na našem webshopu i pomognite budućim kupcima. Za objavljene recenzije nagradit ćemo vas sa 50 bodova (u protuvrijednosti 50,00 kn)! Njih možete iskoristiti za popust prilikom iduće narudžbe!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka, Twittera i Instagrama.

Tihomir Sadibašić, prof. kineziologije
Latest posts by Tihomir Sadibašić, prof. kineziologije (see all)