Osnove pilatesa

Fitness Novosti

Osnove pilatesa

pilates 1Pilates, sve popularnija metoda vježbanja, kombinira blagotvorne tehnike opuštanja i sportsko-rekreacijske aktivnosti.
To je program vježbi laganog do srednjeg intenziteta koji uz vježbe disanja pomaže u povećanju kapaciteta pluća, oslobađanju od stresa te učvršćivanju tijela. Vježbe se izvode uglavnom na podu, a po načinu vježbanja ovaj je program najsličniji yogi.
O nastanku pilatesa
Unatoč dugoj i uspješnoj tradiciji, pilates je postao popularan širom svijeta tek posljednjih josephreformerdeset godina. Ova metoda oblikovanja tijela predstavlja jedinstveni sustav vježbi snage i istezanja kojeg je još prije stotinjak godina osmislio sportaš i trener Joseph H. Pilates. Prvi pilates studio otvoren je još davne 1926. u New Yorku, a sve donedavno ova metoda bila je dostupna tek pripadnicima društvene elite – filmskim zvijezdama, vrhunskim sportašima, modelima te baletnim plesačima koji su je koristili u svrhu poboljšanja i nadopune svojih tradicionalnih programa vježbanja. Danas u blagodatima pilatesa, kao oblika rekreacije, mogu uživati svi oni koji vode brigu o svom zdravlju te žele poboljšati fizičku i psihičku kondiciju.
Što je pilates?
pilates 2“Pilates pomlađuje tijelo i relaksira duh”, zaključio je Joseph H. Pilates, osnivač ove sve popularnije istoimene metode vježbanja, kojom se dubinski tretiraju mišići, a čiji je temelj povezanost tijela i uma, te poboljšanje fleksibilnosti i snage. Taj zaokruženi psihofizički trening kombinira vježbe istočnjačke i zapadnjačke kulture, a glavna ideja je razviti svijest o svom tijelu, što će vam pomoći da se osjećate bolje i lakše se nosite sa stresom. Ova metoda stavlja naglasak na preciznost pokreta koji su usklađeni s disanjem te jačanje trbušnih, leđnih i mišića zdjelice. Svaka vježba zasniva se na nekoliko osnovnih načela, a to su: koncentracija, kontrola i osvješćivanje težišta u tijelu, mekoća pokreta, preciznost, disanje, mašta i intuicija.
Kad se pilates vježba u dvorani, vježbe se mogu izvoditi na posebno koncipiranim spravama koje se sastoje od prečki, užadi i karika, ali i bez njih – ležeći, sjedeći ili stojeći na tlu. Također mogu se koristiti i pilates lopte,gumene trake za vježbanje i  utezi.
Principi pilates treninga
 
Koncentracija – mentalno biti ovdje i sad, to su najbitnije pretpostavke za uspješan trening. Pozicije mnogih vježbi su u samome početku toliko zahtjevne da zapravo bez koncentracije ne mogu biti izvedene. Pilates je namjerno izabirao takve vježbe jer je uvijek htio 100% koncentracije svojih polaznika. Što je koncentracija veća, to je vježba efektivnija i djelotvornija.
Kontrola – ne bez razloga Pilates prvobitno naziva svoju metodu “umjetnost kontrole”. Pilatesova misao vodilja je bila da svaku vježbu treba savladati svjesno i s voljom, a ne nekontrolirano biti savladan vježbom. Izvodimo li vježbe pod kontrolom i u trenutku visoke koncentracije, izbjeći ćemo povrede i doći do pozitivnih rezultata. Cilj Pilates metode je usavršiti tijek vježbi, s vremenom povećavati dinamiku, a pri tome štedjeti na snazi mišića. “Nemojte utrošiti 10 kg snage za vježbu za koju je potrebno 5 kg, a da pritom izgubite kontrolu!”
Pilates i mršavljenje
 
Iako Pilates tehnika poboljšava sveukupnu tjelesnu kondiciju, djeluje na fleksibilnost koštano-pilates 3zglobnog sustava, čvrstoću mišića, pravilno držanje tijela i ukupno “bolje osjećanje”, to nisu vježbe koje će pomoći u sagorijevanju znatne količine potkožnog masnog tkiva. Želite li djelovati i na redukciju masnih rezervi, bilo bi dobro u svoj program vježbanja uključiti dodatnu aerobnu aktivnost u trajanju od 20 do 30 minuta, najmanje tri puta tjedno u kombinaciji sa zdravom i uravnoteženom prehranom.
Trening pilatesa
 
Trening pilatesa se radi u trajanju do 60 minuta. Vježbe se izvode ležeći na prostirci, u sjedećem stavu i u stojećem stavu. Tijekom treninga koriste se i dodatni rekviziti poput pilates lopti, gumenih traka i bučica. Uvodni dio sata sastoji se od vježbi općeg zagrijavanja tijela i istezanja mišićnih skupina. Nakon 10-tak minuta prelazi se na vježbe jačanja muskulature tijela. Vježbaju se vježbe za sve mišićne grupe tijela, s naglaskom na vježbe trbuha i leđa, na čiju važnost zaboravljamo često. Tijekom cijeloga treninga koriste se vježbe istezanja, kako bi omogućili našim mišićima da se regeneriraju i ne budu bolni nakon vježbi te ponovnu mogućnost izvođenja pokreta bez komplikacija. Nije potrebna nikakva kondicija i znanje za polaznike pilates vježbi. Cilj treninga je povećati koordinaciju, snagu i fleksibilnost tijela. Prilikom izvođenja vježbi potrebna je duboka koncentracija i kontrola. Trening se izvodi uz glazbu kako bi se bolje opustili i koncentrirali samo na svoje tijelo i pravilno izvođenje vježbi. Pilates trening služi i ranoj prevenciji bolesti, pogotovo koštanih jer omogućuje povećanje mase koštanog tkiva. Njime se dobiva i bolja fleksibilnost zglobova, a potiče i izlučivanje hormona sreće, endorfina.
Andrea Maračić, trenerica pilatesa

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!