Ništa od znojenja

Fitness Novosti

Ništa od znojenja

znojenjeGotovo da je nemoguće ući u fitness ili doći na trim stazu,a da ne sretnete nekog vježbača obučenog u nekoliko slojeva odjeće, bez obzira je li temperature zraka visoka ili ne, s obveznim  najlonskim „šuškavcem“ preko svega.

Kad ih pitate čemu to svi unisono odgovaraju, ovako se brže mršavi. No je li to baš tako? Tijekom tjelesne aktivnosti tijelo se normalno znoji, tako se luči tekućina i gube elektroliti. No s „oklopom“ oko kože neprirodno se podiže temperatura tijela što potiče još jače lučenje tekućine i gubitak elektrolita. Kao što vidite nigdje se ne spominje gubitak masnoga tkiva jer jednostavno to se ne događa znojenjem.  Nakon treninga popit ćete više vode ili nekog drugog napitka i stvari se, što se tjelesne težine tiče, vraćaju na početak. No ono što se događa kod naših vježbača spomenutih na početku teksta je dovođenje zdravlja u pitanje. Pretjera li se s gubitkom tekućine može doći do toplotnog udara ili čak zatajenja bubrega i srčanih problema.

Ne mučite tijelo

Vježbati je zdravo, no tijelu treba dopustiti da se normalno hladi znojenjem. Težinu tijela ćete smanjiti jer se tjelovježbom u manjoj ili većoj mjeri troše zalihe masnoća, ugljikohidrata, a ponekad, što je doduše najmanje poželjno, i bjelančevina. Vježbanjem se ubrzava bazalni vodametabolizam pa će oni koji redovno treniraju i u mirovanju trošiti više energije od onih kojima fitness nije baš omiljeno odredište. Dakle zaboravite „šuškavce“ i učinite si trening što ugodnijim. Fitness treba biti zabava, a ne mučionica.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!