“Naspavane” masne stanice

Fitness Novosti

“Naspavane” masne stanice

fat-thinMasne stanice imaju važnu funkciju u ljudskome tijelu i pogrešno je doživljavati ih isključivo kao problem koji pokušavamo riješiti strogim dijetama i treningom, tvrdi profesor medicine na čikaškom sveučilištu Matthew Brady, a objavljuje Science Daly.

 

 

Te stanice skladište i otpuštaju energiju potrebnu ljudskome tijelu. Kada su u fazi skladištenja uklanjaju masne kiseline i lipide iz krvi koji mogu naštetiti drugim stanicama u tijelu.

No da bi masne stanice funkcionirale besprijekorno moraju se dobro „naspavati“. Na čikaškom sveučilištu obavili su istraživanje u koje su uključili šest muškaraca i jednu ženu i koje je trajalo osam dana. Prva četiri dana, ili bolje rečeno noći, ispitanici su spavali po osam i pol sati, a druga četiri samo četiri i pol sata. Cijelo to vrijeme imali su identičnu ishranu. Nakon četvrtog, a potom i osmoga dana, obavljeno je vađenje krvi kod svih ispitanika i testiranje. Obavljena je i biopsija masnoga tkiva na području trbuha s namjerom da se utvrdi kako masne stanice reagiraju na inzulin. Testiranja su pokazala ranjivost organizma koji je imao manjak woman-scale-120621sna i koji je smanjio osjetljivost na inzulin za oko 16 %, a ako se gledaju samo masne stanice pad je bio čak 30 %. Znanstvenici su tako potvrdili da iako pojedinci svladavaju kognitivne posljedice manjka sna s onima na razini metabolizma ne mogu se nositi. No ti rezultati potakli su još jedno pitanje, izlječenje ljudi s problemima šećerne bolesti. Jer ako manjak sna može poremetiti rad organizma i dovesti do šećerne bolesti onda bi po logici stvari dobar san mogao izliječiti tijelo.

Zanimljiva teorija koja će utješiti spavalice i one s ponekim kilogramom viška.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!