Napravite svoju vlastitu teretanu kod kuće

Fitness Novosti

Napravite svoju vlastitu teretanu kod kuće

Uvod

S obzirom na trenutnu situaciju, i posljedično zatvaranje fitnes centara, svi se nekako okrećemo na trening doma i u prirodi. Naravno s obzirom da je zima, i da je često loše vrijeme vani, jedini način da treniramo je doma. Sigurno svima fale pravi utezi, prave šipke i prave teretani gdje smo naučeni odlaziti još posebno nakon posla i čemu se uglavnom najviše radujemo nakon cijelog radnog dana. Nema ničeg boljeg, nego nakon posla se uputiti u teretani, opustiti psihički i opteretit fizički, i uživat u treningu i druženju. Kako je to trenutačno nemoguće, a i pitanje je kad će se stvari vratiti u normalu, za vas smo pripremili jedan kratki vodič kako sebi stvoriti vlastiti mali fitnes centar kako bi što bolje trenirali doma, i osjećali se bolje dok sve ovo ne završi. Nadamo se da će vam sljedeće informacije koristiti, te da će time vaša domaća teretana biti još bolja i kvalitetnija.

Kavez

Kavez je zasigurno jedna od glavnih stvari koje bi trebala sadržavati vaša kućna teretana. Nekako bi kavez trebao biti osnovni dio vaše domaće teretane i svakako u nekakvom centru pažnje, prije svega zato što zauzima najveći dio mjesta od svih ostalih sprava i  omogućava vježbe za sve mišiće tijela. S obzirom da kaveza ima svakakvih veličina i modela, savjetujemo vam da izaberete kavez s četiri fiksne podne noge jer omogućuje najbolju stabilnost a time i sigurnost. Takav kavez ima poprečne šipke koje također djeluju kao sigurnost dok dižete utege.

Kvalitetan kavez ima nosivost oko 300kg, te dolazi s J kukama za utege, i već standardno postavljenom konstrukcijom za zgibove iznad glave zvanom “multigrip bar”.

Podloga

Podloga za kavez i prostor za trening nije obavezna ali se preporučuje. S podlogom kavez je puno stabilniji, a i vaše utege je puno lakše odložiti na podlogu nego na parket. Svakako razmotrite o kupnji podloge prilikom uređenja vaše domaće teretane.

Šipka

Šipka je sljedeća stvar koja nam treba kako bi mogli uključiti dizanje utega u svoju domaću teretanu. Savjetujemo vam da si nabavite kvalitetnu olimpijsku šipku od nehrđajućeg čelika težine 20 kg. Kvalitetna šipka je bitna zato jer je to jedna od stvari koju ćete imati uvijek u rukama prilikom vježbanja a time je i vaša glavna veza između utega i vas. Uz šipku svakako još nabavite par osigurača kako vam utezi nebi skliznuli s šipke dok vježbate.

Utezi

Utezi su nešto čime se svakako treba malo poigrati, jer šipka o kojoj smo mali prije pričali ima 20 kg, te je potrebno nabaviti još par komada utega, kako bi bolje mogli regulirati težinu za različite vrste vježbi i dijelova tijela. Računajte da bi vam za nekakav početak trebala težina od oko 70 kg sve zajedno. Naravno utege uvijek možete dokupiti ukoliko shvatite da vam još fali.

Klupica

Svaka domaća teretana bi svakako trebala imati i klupicu na kojoj možete vježbati bench press što je jedna od najpopularnijih vježbi. Klupicu možete još koristit za niz vježbi, pogotovo ako izaberete onu koja je sklopiva te se podiže po kutem tako da se na nju možete i nasloniti. takva klupica košta nešto više, ali svakako razmotrite tu opciju jer uz malo više novaca dobivate puno više položaja za vježbanje.

Bučice

Preporuka je i set bučica koje su odlične za trening ruku, i gornjeg dijela, tijela, a uz čučanj s njima odlično možete odraditi i noge. Možete odabrati od odličnih hexa-bučica do sve popularnijih bučica kojima se može regulirati težina. Izaberite težinu koja će vam biti izazov, a opet ne preteška da vam omogućuje kvalitetne i pravilne pokrete.

Dodaci za home gym

Kako bi vaša domaća teretana bila još bolja i raznovrsnija, savjetujemo vam još nekoliko manjih dodatak, s kojima u kombinaciji dosad navedenih stvari možete izvoditi zaista sve što i u pravoj teretani negdje u gradu.

Latex traka – odlične za zagrijavanje i istezanje

Medicinka ili slam ball trening za mišiće trupa

Mini paralele – mogućnost izvođenja svih vrsta sklekova

Prostirka – svakako razmislite o kvalitetnom prostoru za istezanje

Prsluk 10 kg – ovaj magični prsluk podiže vaš trening na drugi nivo

Vijača – vjerojatno najbolje i najjednostavnije sredstvo za zagrijavanje.

Stalak – mjesto gdje ćete odlagati vašu opremu..

 

Autor: Andrej Gudac  

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Opremu za trening možete nabaviti na našem webshopu!

Svim kupcima poklanjamo besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 300,00 kn!

Podsjećamo i na novitet na našem webshopu!!! Ukoliko ste zadovoljni naručenim proizvodima, napišite kratku recenziju na stranici proizvoda na našem webshopu i pomognite budućim kupcima. Za objavljene recenzije nagradit ćemo vas sa 50 bodova (u protuvrijednosti 50,00 kn)! Njih možete iskoristiti za popust prilikom iduće narudžbe!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka, Twittera i Instagrama.