Mjerenje metabolizma

Fitness Novosti

Mjerenje metabolizma

bodyweightIzmjeriti kako vaš metabolizam radi I koliko energije mu je potrebno je prilično složen problem. No nije i nemoguća misija.

 

Bilo kako bilo želite li smršaviti ili možda kontrolirano dobiti na težini morate znati koji tip metabolizma imate i kako izračunati količinu energije kojom ga morate opskrbiti u jednom danu.

 

Koji sam tip

 

Kada govorimo o tipovima metabolizma spomenimo da postoje dva osnovna, a podjela je napravljena na osnovu toga koju vrstu hranjivih tvari tijelo prvo počinje trošiti, jesu li to bjelančevine ili ugljikohidrati i masnoće. Ako imate sreće pa vaše tijelo prvo troši ugljikohidrate i masnoće velika je vjerojatnost da nemate problema s prekomjernom tjelesnom težinom unatoč tome što ne pazite na prehranu. Spadate u kategoriju ljudi koju ostali, uglavnom gojazni, sa zavišću gledaju dok tamanite namirnice s prepune trpeze. Komentari su im otprilike ovakvi – Kada bih ja jeo ovako imao bih više od 100 kg! Drugi tip metabolizma je onaj kada tijelo za svoje potrebe prvo koristi bjelančevine, a sprema ugljikohidrate i masnoće. Rezultat toga su problemi s viškom kilograma. Body-Weight-Increase-1

 

Čarobna formula

 

Kako bi kontrolirali vašu tjelesnu težinu morate imati relativno brz bazalni metabolizam (BMR), kako bi i u mirovanju vaše tijelo sagorijevalo više energije (kalorija), a ne je taložilo. No kao i u svakoj utrci tako i ovoj s viškom kilograma start je iznimno važan, a ovdje je riječ o tome što i u kojim količinama unosite u organizam. Računanje BMR-a nije jednostavno i ima više načina za to učiniti. Postoje i uređaji kojima je to moguće učiniti, ali oni koji su precizni nisu lako dostupni ni jeftini. Odlučite li se na korištenje formula za izračun količine vama potrebnih kalorija morate voditi računa o mnogo konstanti i ponekoj varijabli. U formulu svakako trebate uključiti podatke o vašoj dobi, spolu i fizičkoj aktivnosti.

Odredimo prvo kako utječe fizička aktivnost. Ako niste uopće aktivni, ne vježbate ni jednom tjedno, BMR se množi s 1.2, vježbate li 1-3 puta tjedno koeficijent je 1.375, 3-5 puta tjedno 1.55, svaki dan 1.725 i na kraju ako ste uistinu veoma aktivni i imate dva treninga dnevno BMR se množi s 1.9.

 

Ideal-Body-WeightZa žene izračun je BMR=(655 + (4.35 x tjelesna težina u kg : 0.454) + (4.7 x visina u cm : 2.54) – (4.7 x dob u godinama)) x koeficijent aktivnosti

 

Za muškarce izračun je BMR=(66 + (6.23 x tjelesna težina u kg : 0.454) + (12.7 x visina u cm : 2.54) – (6.76 x dob u godinama)) x koeficijent aktivnosti

 

Rezultat koji dobijete je referentna točka unosa kalorija koja se odnosi na vaše trenutno stanje. Želite li smršaviti, smanjite unos kalorija ili ga povećajte želite li dobiti na težini. No i u jednom i u drugom slučaju učinite to umjereno. Nagle promjene neće dovesti do željenih rezultata.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!