Manje je više

Fitness Novosti

Manje je više

running joints 1209Zamislite kako bi dobro bilo trenirati vremenski manje, a postizati bolje rezultate. Upravo takav scenarij potvrdili su danski znanstvenici s univerziteta u Kopenhagenu promovirajući 10-20-30 koncept treninga namijenjen prije svega trkačima.

 

Prema rezultatima njihova rada, nakon opsežnog istraživanja koje je uključivalo 18 pasioniranih trkača amatera s višegodišnjim iskustvom, nakon sedam tjedana treninga prema njihovu 10-20-30 konceptu ispitanici su značajno poboljšali svoje trkačke rezultate. Prosječno su na dionici od 1 500 metara poboljšali rezultat za 23 sekunde, a na pet kilometara za čitavu minutu. Sve to postigli su trenirajući dnevno tek pola sata, upola manje no što su inače trenirali. Osim poboljšanja prolaznih vremena zabilježeno je značajno smanjenje tlaka i kolesterola u krvi trkača. Ovi rezultati objavljeni su u Journal of Applied of Physiology.

Couch to 5k

Preporučeni trening započinje zagrijavanjem, laganim trčanjem na dionici od 1 km. Potom bi vježbači odradili tri do četiri bloka od pet minuta s pauzama za odmor od dvije minute između. Svaki blok od pet minuta bio je podijeljen na periode od jedne minute, a ovi na 30, 20 i 10 sekundi u kojima bi ispitanici trčali laganim, srednjim i na kraju maksimalnim intenzitetom.

Ovakav trening mnogo je lakše uklopiti u dnevni raspored i što je još bolje donosi bolje rezultate. Ako je vjerovati danskim znanstvenicima u kratkom roku bit ćete zdraviji i brži no ikada.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!